Vlogger vrijuit, wethouder wél veroordeeld

STEENBERGEN – Smaad, laster, bedreiging: oud-wethouder van Steenbergen Vincent van den Bosch en vlogger Vladimir Hornicek liggen al tijden in de clinch. Maandagmiddag hakte de rechter alle knopen door. Op vrijwel alles werd vrijspraak geëist. Van den Bosch schilderde Hornicek echter zonder bewijsvoering tegenover Omroep Brabant af als ‘crimineel’. De rechter legde hem om dat feit een voorwaardelijke boete van 350 euro op. Voorwaardelijk, omdat de aangifte van Hornicek te lang op zich liet wachten.

Van den Bosch stapte in 2015 op als wethouder na een ruzie met vlogger Hornicek. Hornicek filmde hem na afloop van een raadsvergadering over een asielzoekerscentrum, waar Van den Bosch niet van gediend was. Een intimiderend gesprek volgt op film, wat door Hornicek op YouTube geplaatst wordt en ook door publieke omroep Powned wordt uitgezonden. Hornicek deed na aanleiding van deze beelden aangifte van mishandeling. De rechter stelt dat Van den Bosch hooguit de camera wegduwt. Volgens Van den Bosch is er sprake van belaging en langdurige stalking door Hornicek. De rechtbank stelt dat de filmpjes zijn geplaatst tijdens het wethouderschap van Van den Bosch en noemt dit onderdeel van het publieke debat. ,,De filmpjes zijn dan wel flauw, maar wel humoristisch bedoeld. Beledigend zijn ze niet. Er worden politieke en maatschappelijke gebeurtenissen aan de kaak gesteld”, legt de rechter uit. Ook dat is onderdeel van het publieke debat.

Op het YouTube-kanaal N257TV van Hornicek wordt bovendien beheerder René Varkevisser van dorpshuis De Stelle in De Heen aangepakt. Houtkunstenaar Peter de Koning en Hornicek schilderen Varkevisser af als Kim-Jong Un en verspreiden in het filmpje privégegevens van Varkevisser. ‘Niet netjes’, noemt de rechter dat, maar geen smaad. En ook dit is publiek debat en het vergelijk met de Noord-Koreaanse dictator valt onder satire, stelt de rechtbank.

Maar het wegzetten van Hornicek door Van den Bosch als crimineel is wel degelijk smaad. ,,Er is veel over en weer gezegd, dat past binnen de context. Maar dit is onnodig grievend.” De rechtbank veroordeelt Van den Bosch, zelf afwezig tijdens de uitspraak, tot een voorwaardelijke boete van 350 euro. Hornicek en Van den Bosch eisten een flinke schadevergoeding van elkaar. Maar omdat de zaak op vrijwel alle punten vrijspraak geldt, worden deze eisen door de rechtbank ook niet ingewilligd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »