Een Vlaams kapelletje in Nederland

Een Vlaams kapelletje in Nederland

ACHTMAAL – De Vlaamse zakenman Jozef Delcroix bezit een grensoverschrijdend gebied, dat reikt van Achtmaal in Nederland tot Nieuwmoer in België. Aan de Mathildalaan, in de buitengebieden van Achtmaal, liet hij een gloednieuwe Mariakapel bouwen. Inzegening ervan werd zondagmiddag gedaan door niemand minder dan de Antwerpse bisschop Johan Bonny.

Kapelletje

De totale omvang van zijn grondgebied bedraagt 200 hectare. Delcroix woont in Brasschaat en handelt in banden. Hij boert daarbij goed: hij staat in de top 30 ‘meest vermogende Belgen’, met een geschat vermogen van een kleine 800 miljoen euro. Hij jaagt en ontspant haast wekelijks in het gebied. ,,Ik ben christelijk opgevoed en wilde hier een soort ijkpunt. Het is ontstaan uit idealisme; overal sluiten kerken en kapelletjes, daarom wilde ik juist een nieuwe.” Hier zullen geen diensten of missen gehouden worden; het dient volgens Delcroix vooral om even tot je zelf te komen. De ingang van de Mathildalaan ziet er nu nog niet uitnodigend uit, maar dat gaat veranderen, belooft Delcroix. Hij wil de waarschuwingen dat het hier een jachtgebied betreft verplaatsen en mensen middels een speciaal bord uitnodigen de kapel te bezoeken.

Vlaams

,,Via via ken ik de bisschop. Ik ben een echte Vlaming en hij wilde de kapel graag inzegenen; dat doet hij immers niet al te vaak meer. Vaak sluit hij deze juist”, glimlacht Delcroix. Burgemeester Leny Poppe-De Looff van Zundert -en dus ook van Achtmaal- is één der genodigden om de ceremonie bij te wonen. Zij was tot twee weken geleden niet op de hoogte van de komst van deze Mariakapel. ,,Het is grondgebied van de heer Delcroix. Als de buurt niet ageert tegen deze kapel, mag hij deze gewoon bouwen. Het komt ook ten goede van het welzijn van deze buitengebieden”, legt ze uit. Trots wijst ze op het stadswapen van Zundert, dat aan de voorkant van de kapel is aangebracht. ,,Wij zullen op onze website snel melding maken van de kapel, ik vind het mooi dat het er is.”

Bij de ceremonie deze zondagmiddag zijn zo’n driehonderd aanwezigen. Langs de Mathildalaan staan opvallend veel auto’s met Belgische kentekens. Delcroix heeft een grote familie en een flinke kennissenkring, wordt gezegd.

Filosoferen

Hijzelf is van plan regelmatig naar de kapel te komen. Om te filosoferen, om tot zichzelf te komen. ,,’s Nachts gaat de kapel op slot, de overbuurman heeft de sleutel. Verder zullen we zelf zorgen voor het onderhoud; wij investeren veel in vastgoed en hebben daar de mensen voor”, belooft hij.

Dat de Antwerpse bisschop een kapelletje inzegent op grondgebied van Bisschop Breda: dat is tegenwoordig echt niet zo vreemd. ,,We zitten hier tweehonderd meter van de Belgische grens af en ik ben Vlaming. Ik heb er zelf niet zo bij stilgestaan.”

De familie Dictus uit Achtmaal zelf kijkt in het kleine kapelletje de ogen uit. Vlak na de ceremonie is er immers voor de bezoekers alle tijd om eens een kijkje te nemen. ,,Wij kennen hem goed, die gaat dit heel goed onderhouden. Hij heeft overal oog voor, dus dat het er zo prachtig uitziet verbaast ons niet. Wij wandelen regelmatig in deze contreien en zullen hier zeker vaak even halthouden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »