Vestingloop Willemstad is een blijvertje

WILLEMSTAD – ,,Zie je m’n rode gezicht? Ja, ik heb zojuist al gelopen”, grijnst Jacqueline den Hollander, als ze de deur van haar woning net sluit. De Willemstadse liep de vijf kilometer van de Vestingloop. Over de vestingwallen en door de dorpskern. Waar het evenement vorig jaar nog te maken had met flink wat regen, zorgde een warm najaarszonnetje ditmaal voor verzwarende, maar tegelijkertijd toch aangename omstandigheden.

Die Vestingloop lijkt een blijvertje te zijn in Willemstad. ,,Vergeet niet dat er zo’n 3500 inwoners zijn en dat hier nu zo’n tweeduizend mensen aan het rennen zijn. Tijdens het lopen zie je zoveel bekenden, dat maakt het echt zo leuk”, vervolgt Den Hollander. ,,En iedereen kan meedoen, van jong tot oud.” Ook Margriet Schutrups en Lisa van den Berg uit Oud-Beijerland genoten van de ambiance. ,,Want er was veel meer publiek dan vorig jaar. Dat spoort echt aan, net als de muziek en feestjes her en der. Maar het was echt te warm om een betere tijd te lopen dan vorig jaar. Dat had wel gelukt als het een paar graden koeler was.”

Organisator Perry Bakker kijkt vanuit de vuurtoren van Willemstad naar de start, waar op dat moment de tien kilometer start; een route met een flink stuk door de polders. ,,Het is zo gaaf. Je merkt echt dat Willemstad het evenement steeds meer omarmt, ze maken er een eigen feest van.” Met 1900 deelnemers was de Vestingloop net niet uitverkocht, maar tweeduizend is ook wel het maximale. Wat Bakker opviel: ,,Er zijn veel Belgen gekomen en ik telde tweehonderd verschillende woonplaatsen op de starterslijst. Dus ook van buitenaf komt er veel volk hierheen.”

Vestingshop Repro aan de Voorstraat heeft wat handel buitengezet en haken slim in op de Vestingloop. Je kunt er een rode roos kopen voor één euro. ,,Je moet toch meedoen als er iets gebeurt, vind ik. We hadden bij opening 50 stuks. Nu, twee uur later, heb ik er nog vijf over, dus dat is leuk”, klinkt eigenaar Wim Groeneveld vrolijk.

Aan de Vestingloop zit traditiegetrouw een goed doel vast. Dit jaar werd er geld ingezameld voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Op initiatief van Marlisah van Belzen, wiens zoontje Pyke de aandoening heeft. ,,We zijn hier op de Groenstraat vanaf het begin al aangehaakt bij het evenement met de zaak van mijn man”, wijst ze op Auto Rens. ,,Een aanmoedigingsplek, met muziek, een waterpunt voor de renners. Dit jaar gaan alle inkomsten naar het goede doel, maar qua ambiance en sfeer is er niets aangepast hier.” Vooraf werd via de website van Vestingloop zo’n 5000 euro opgehaald ten bate van NCSF.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven