Vertelboek versterkt de vervagende herinnering

BREDA –  Sinds twee jaar huist Joop de Meulder (79) door zijn Parkinson en dementie in woon- zorgcentrum Westerwiek in Breda. Zijn vrouw Rina (80) komt hem vrijwel iedere middag opzoeken. Toen activiteitenbegeleidster Colinda van Hoek – Claasen hen het vernieuwde Vertelboek liet zien, gingen ze er gedrieën mee aan de slag. Het boek komt mede uit haar koker en dient ter versterking van de band tussen bewoners en hun verzorgers. Inmiddels wordt het aangeboden in alle dertien woonzorgcentra van Surplus en de vraag ernaar groeit.

,,We praten aan de hand van het boek over het leven met de bewoners, in dit geval Joop”, legt Van Hoek – Claasen uit. Dat is een win-winsituatie; Joop en Rina halen naar hartenlust herinneringen naar boven. Daarnaast is het boek inzichtelijk voor verzorgers, opdat er ook echt een gesprek kan ontstaan. ,,Er wordt een onderlinge band opgebouwd, ontzettend waardevol.” En, merkte Rina: ,,Door ook met Colinda te praten leerde ik veel hoe ik precies met Joop om moest gaan. Die is toch veranderd door zijn aandoening.”

De twee zijn al 56 jaar getrouwd en 62 jaar samen. Nu zijn de hersenen van Joop aangetast door de Parkinson. Van Hoek – Claasen stelde hen de vragen en noteerde, Rina en Joop praatten. Over de onverwachte, maar oh zo gewenste geboorte van hun dochter Petra. ,,We waren elf jaar getrouwd en hadden de wens, maar de kans dat het zou lukken zou klein zijn. Maar het gebeurde gelukkig toch”, glimlacht Rina.

Het fraai vormgegeven fotoboek voelt als een invuloefening, met tekst en foto’s. ,,Je vindt de hele tijd haakjes naar een volgende herinnering, we werden er allebei heel blij van”, legt Rina uit. 

Bij de vraag ‘Wat heeft indruk gemaakt?’, hoefde Joop niet lang na te denken. De Watersnoodramp van 1953. Met zijn vriendjes ging hij nieuwsgierig naar ’t Stampersgat. ,,Dat maakte diepe indruk: het was net de zee. Je zag her en der een schoorsteen boven het water uitsteken, dat vergeet ik nooit meer.” Joops grote wens voor nu? ,,Dat NAC nog eens kampioen wordt. En dat die Parkinson stopt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »