LAGE ZWALUWE – Al ruim zes jaar staat de Johannes de Doperkerk in Lage Zwaluwe te koop. Meerdere keren klopten potentiële kopers aan bij de Immanuelparochie, die het gebouw onder haar hoede heeft en de onderhandelingen voert. Meerdere keren was er haast een akkoord, tot het moment dat het Bisdom van Breda er een stokje voor stak en nieuwe eisen stelde. Niet helemaal waar, stelt het Bisdom zelf. Zij werken met onafhankelijke taxateurs, die de veranderende waarde vaststellen. Het Bisdom gaat nu zelf de onderhandelingen voeren.
Want de parochie wil het niet meer, na weer een vastgelopen onderhandeling door ingrijpen van het Bisdom. Met de uitbaters van Onze Kerk uit Hooge Zwaluwe liep het in mei van dit jaar op het laatste moment spaak: het Bisdom wilde de parkeerplaats plots niet verkopen en vond het bod alsnog te laag. ,,Het was in kannen en kruiken, iedereen was enthousiast. Tot er ineens nieuwe eisen kwamen”, klinkt Dieuwke Simonis Stellinga van Onze Kerk nog steeds verward. Want meer uitleg volgde ook niet; hier moest men het mee doen en de koop ketste af.
Het Bisdom was het in een eerdere fase wel eens met de invulling van de kerk: een plaats om te overnachten, met speciale aandacht voor mensen met een beperking. Er zou in tegenstelling tot Onze Kerk geen horecainvulling komen. Wel een belevingstuin, waar de zintuigen geprikkeld zouden worden. Deze zou los komen te staan van de begraafplaats. ,,Toen we de kerk in Hooge Zwaluwe overnamen, was er in het begin veel contact met het Bisdom. Ditmaal niet”, kijkt Simonis Stellinga terug.
De plotse annulering was ook reden voor de parochie om hun handen van het project af te halen en de verkoop over te laten aan het Bisdom. Bij eerdere onderhandelingen zat al veel energie, dat in dit geval wederom tot niets leidde. Nu ligt zowel het beheer als het toezicht van het gebouw bij het Bisdom, net als de verkoop.
,,Maar er lijkt een beeld te ontstaan dat het bisdom steeds nieuwe eisen stelt. Wij zijn het toetsingsorgaan, wij willen ons werk goed doen. Daarom wordt ieder proces van herbestemming zorgvuldig en met maatwerk begeleid. Over de jaren heen is de manier van werken hier en daar wel aangepast. Dat heeft vooral te maken met de objectiviteit van waardebepaling. Om die reden wordt er tegenwoordig gewerkt met externe onafhankelijke taxateurs en bidbooks”, verklaart Marc de Koning van het Bisdom. Zij willen niet ingaan op de Johannes de Doperkerk specifiek, maar communiceren alleen de algemene richtlijnen. ,,Een scheidsrechter kan tijdens een wedstrijd niet plots de spelregels veranderen en zo een team compleet buitenspel zetten. Zo voelt het hier wel”, reageert Simonis Stellinga. Het Bisdom zelf verwacht na de zomer met nieuwe geïnteresseerde partijen in onderhandeling te gaan.