Verkeersveiligheid staat voorop

ETTEN-LEUR – Maken kinderen van 0 tot 4 jaar al onderdeel uit van het verkeer? Jazeker. Verkeersveiligheid raakt alle bewoners en dus ook de allerkleinsten, redeneert de gemeente en de provincie. Inmiddels kregen al 115 kindcentra in de provincie het keurmerk Groen Licht!, waarvan vijftien in Etten-Leur. Dinsdagavond kregen de Hasselbraam, de Ontdektuin en Buitenpret uit handen van wethouder Jan Paantjens – verkeerswethouder Jan van Hal was ziek- het officiële label en ook zij zijn daarmee gecertificeerd in verkeersveiligheid.

De drie Norlandia-vestigingen zijn er sinds mei mee in de weer geweest. Hoe gingen ze intern met verkeersveiligheid om? En naar de kinderen toe? Hoe zag de directe omgeving van het kinderdagverblijf eruit? En hoe betrek je ouders? ,,Een kind dat duidelijk onvoldoende vastzit in zijn kinderzitje: daar mag je ouders best op aanspreken”, vindt Anouk Brouns van Enux Onderwijspartners.

,,Je praat er onderling over: hóe spreek je iemand aan? Dat ging bij ons vrij goed”, ondervond Anne Maes van De Hasselbraam. De afgelopen maanden gingen de kinderen aan de slag met meerdere projecten. Zoals de fietsverlichtingsactie vanuit de ANWB. ,,De kinderen checkten hun eigen fietsen. Is de verlichting goed? Werkte alles? Ze controleerden elkaar ook. Als er iets ontbrak, konden we het direct maken. Als de fiets pico bello was, kregen ze een sticker.” Ouders reageren positief, bemerkte Maes. ,,Want kinderen spreken hen ook aan als ze iets niet goed doen. Het gedrag verandert, ze raken bewust.”

Groen Licht! draait er niet alleen om om alleen de jongste kinderen gewag te maken van gevaar op de weg, maar ook hun ouders. Brouns roemde de manier waarop de kinderdagverblijven anticipeerden op het dramatisch ongeval met de stint in Oss. ,,Deze werd gelijk weggedaan en direct met verscherpte protocollen zijn er andere vervoersmethodes toegepast.”

Wethouder Paantjens benadrukte dat de gemeente verantwoordelijk is voor infrastructuur, maar dat de gebruikers het belangrijkst zijn. ,,Over tien jaar zijn dit pubers. Dan zullen ze echt wel bewust of onbewust terugdenken aan wat ze op het kinderdagverblijf meegekregen hebben.”

Ook mét certificaat blijft verkeersveiligheid een haast dagelijks terugkerend item bij de kinderdagverblijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »