Veel alternatieve materialen bij Corso Zundert

ZUNDERT – De dahlia’s van de eigen velden zijn geplukt, de twintig buurtschappen zijn volop aan de slag. Maar bij het Zundertse Corso gebruikt men niet alleen dahlia’s, ijzerwerk en papiermarché: diverse buurtschappen gebruiken ook alternatieve materialen. Zoals bananen, witte bonen, witlof, wilgentakken en bamboe.

Manouk van den Broek van buurtschap Klein Zundert sloeg zich dapper door de afgelopen weken heen. Er dienden namelijk bananen gegeten te worden. Vier dozen van achttien kilo stonden er klaar, de schillen waren nodig voor hun wagen Habitat. ,,We hebben drie keer per dag koffiepauze. Dan namen we er altijd een banaan bij. Dinsdag was het blijkbaar Banana Lovers Day, dat hielp wel mee”, grijnst ze.

De witlof die gebruikt wordt is simpelweg afval. De schillen die vies zijn van de grond, die onverkoopbaar zijn. Het buurtschap heeft het materiaal nodig om afval na te bootsen; om de tegenstelling met de fleurige bloem te versterken. Om rotting te laten zien. De witlof is om vissenkoppen te laten zien. De witte bonen dienen ter detail.

De wagen van Klein Zundert zou best wel eens een verrassing kunnen worden. ,,Het is een berg afval en dat is ook een leefomgeving voor levende organismen”, blijft Niek Melisse in het vage. Deze dagen staan er op topmomenten zo’n 250 mensen in de tent te werken.

Iets verderop, in Achtmaal, helpt de kersverse burgemeester Joyce Vernue mee. Ze woont in Achtmaal, vandaar. ,,Vanaf volgend jaar wil ik vier verschillende buurtschappen gaan helpen, nu begin ik even hier”, legt ze uit. Gekleed in vrijetijdskleding, zoals aangeraden, valt ze nauwelijks op. Het buurtschap is trots op haar komst. De wagen kent niet zozeer alternatieve bouwstenen. ,,Behalve dan dat het geraamte en de ledverlichting de buitenkant is en de dahlia’s de binnenkant. Onder Spanning gaat over de huidige maatschappij. De verschijnselen als je met tijdsdruk te maken hebt. Jezelf overwerken, tot aan een burn-out”, legt Kevin Hereijgers van het buurtschap uit.

Intrigerend en zonder meer wél veelal gebouwd met alternatief materiaal is de wagen van buurtschap Markt, met Ruis. ,,We gebruiken bamboebladeren. Die strijken we eerst, om het vocht eruit te krijgen”, legt voorzitter Myrna Nelemans uit. Zo worden de bladeren ook plat. Daarna worden ze aan karton vastgeplakt. De vijf zebra’s grazen op die wijze in gras. Straks waait de wind erdoorheen en kan het publiek door het wuivende gras de zebra’s zien. ,,We hebben getest met meerdere bladeren. Bamboe blijft mooi. Het gaat om kleur, structuur en geluid”, vervolgt ze. Het voordeel, bovendien: ,,Het is een soort onkruid. We hadden één oproep en het stroomt nog steeds binnen.”

Bij buurtschap Stuivezand zijn het de ingevlochten wilgentakken die in het oog springen. Alle drie de hoofden van de Bushmen krijgen daardoor een donkere, houtkleurige tint. ,,De kleur van de Bushmen”, duidt Alex Wildhagen. ,,De wilgentakken zijn gevlochten in een raster van ijzer. Het leuke is: bushmen wonen in de bossen, dat is weer een verwijzing naar de takken.” In de drie hoofden komen figuranten en djembéspelers te staan. Door de wilgentakken is die binnenkant goed te zien, wat een spectaculair effect zal krijgen. ,,Maar het maken ervan was helser dan we verwacht hadden. Enorm tijdrovend. We zijn er met man en macht aan de slag gegaan.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven