Uurtje eerder boodschappen doen is fijn voor de senioren

BREDA – Volle schappen, alle rust en een zee van tijd. En volop respect voor elkaars ruimte. Maar: wel vroeg. Tussen 7 en 8 mochten 70-plussers hun boodschappen doen bij Albert Heijn. Zoals bij de vestiging Moerwijk. ,,Het is echt fantastisch.”

Om 6:59 staat er één mevrouw te wachten. Ze kijkt ongerust naar de nog gesloten, donkere poort. In de supermarkt zelf is wel beweging waarneembaar. Ze heeft het toch wel goed begrepen? ,,Ik móest van mijn kleinkinderen hier naartoe. Die zijn zuinig op me en willen niet dat ik nu naar drukke supermarkten ga”, grijnst ze. Een AH-medewerkster opent de poort en rolt een bord naar buiten. ‘Hou voldoende afstand’, staat erop, ‘om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt’. De mevrouw heeft het rijk even helemaal voor zichzelf, want de tweede klant loopt pas om 7:04 naar binnen. Langzaam arriveren meer klanten; na een half uur zijn er zo’n twintig mensen hun boodschappen aan het doen.

Iedereen toont zich tevreden; de schappen liggen immers vol en de gangpaden zijn rustig. Een enkeling draagt een mondkapje, een mevrouw doet rubberen handschoentjes aan voordat ze een karretje pakt. ,,De mensen houden rekening met elkaar. Echt, een pasje opzij, zodat die anderhalve meter afstand er is. Het voelde heerlijk”, toont Ron Mans zich onder de indruk. ,,Het had van mij persoonlijk wat later gemogen, ná sluitingstijd bijvoorbeeld. Het is nu wel erg vroeg.” Mans maakt zich zeker zorgen om corona. ,,Ik heb COPD en kanker, dus moet echt extra uitkijken. Ik kom zo min mogelijk buiten, hooguit twee keer per week nu.”

Geen drukte, dus op het gemak boodschappen doen. Lian Rompa is met haar 65 jaar eigenlijk iets te jong. ,,Ha, ik dacht dat het voor 65-plus was, maar het mocht gelukkig. Ik ben hier voor mijn moeder. Ze is 90 en wordt verzorgd. De zuster komt pas om 8 uur, dus voor haar is dit tijdstip onmogelijk”, legt ze uit. Deze manier van boodschappen is prettig. Rompa had vorige week nog een aanvaring in de supermarkt, toen een man vlak achter haar stond in de rij. ,,Ik was daar zo boos om. Hij gaf aan niet ziek of bang te zijn. En ik dan? Misschien ben ik wel ziek of bang?”

Ria van den Broek komt vrolijk naar buiten. Een volle boodschappenwagen, haar man wacht haar al op met de auto. ,,Het is geweldig. Ik heb dat ook gezegd tegen het personeel. Alles is er en iedereen houdt zich aan de afstand”, jubelt ze. Over corona maakt ze zich zelf geen al te grote zorgen. ,,Maar ik hoop dat we die epidemie met z’n allen snel af kunnen remmen en dat we hier met z’n allen goed doorheen komen, dat is het allerbelangrijkste.”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »