Utjeurovisie Klapperfestival in Kaaiendonk

OOSTERHOUT – Dat Oosterhout Utjeurovisie Klapperfestival heeft binnengehaald ging niet zonder slag of stoot. En de inwoners zullen dat nog wel gaan merken; het bidbook dat de gemeente indiende was een dure. ,,Er komt daarom geen nieuw gemeentehuis. Er zullen twee wethouders moeten aftreden en de parkeertarieven zullen flink gaan stijgen”, grapte burgemeester Mark Buijs zaterdagavond in een volgepakt café De Stapmolen. Hondertachtigmiljoen mensen wereldwijd waren getuige van de opening van het spektakel. Welkom in de Ziggomolen.

Voor het derde jaar wordt er geklapperd in het kleine café aan de Klappeijstraat. Zesmaal, zesmaal uitverkocht. Er wordt massaal met vlaggetjes van de deelnemende landen gezwaaid als zangeres Fabienne Lantinga ‘Waterloo’ inzet. Het is een voorbode van vijf klapperaars, met ertussen een diversiteit aan pauze-acts.

Dat Oosterhout het festival heeft mogen organiseren mag geen verrassing zijn. ,,De Coolsingel is een zwak aftreksel van de Markt. Wij hebben hier óók een Ahoy in de vorm van Kamphuis Ahoy. Wat hebben wij nu eigenlijk niet wat Rotterdam heeft?”, wordt geroepen, voordat Sing & Song het spits mag afbijten. Een Chinees duo, juist in een periode waarin dit soort persiflages gevoelig zouden kunnen liggen. Door sterke grappen richting Buijs’ handelsmissie naar het verre oosten, subtiele verwijzingen naar het Coronavirus en aardige vergelijkingen tussen Oosterhout en China -,,In China hebben wij de Vergeten Stad. Hebben wij in Oosterhout ook: dat is het Arendshof.” – bleef de act stevig overeind. Dat lukte de hilarische Sukkuretie helemaal. Als security houdt hij de straten van Oosterhout veilig. ,,Je ziet het op de woensdag in de Klappeijstraat: uitgestorven. En op vrijdag in het winkelgebied: ginne hond.”

Regisseur van dienst Ton Biemans vindt het een mooie editie. ,,Er is niet zoveel schokkends gebeurd in Oosterhout, het laatste jaar. Toch zitten er goede, scherpe grappen in”, vond hij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »