Uitzetten lampen valt slecht

BREDA – De verlichting aan het wandelpad langs de Mark, tussen de Julianalaan en de Baronielaan, staat sinds afgelopen week uit. “De situatie werd onverantwoord onveilig”, stelt de gemeente. Tot onvrede van de buurt: dat het Boeimeerpark vanaf nu ’s nachts aardedonker blijft zal vooral voor ongewenste types aantrekkelijk zijn, verwachten zij.

“We waren er altijd trots op dat het hier zo’n veilig en vredig park is”, stelt Maaike Smit, die actief betrokken is bij de buurtpreventie. Met name het waterterras over de Mark is een fijne plek voor hangjeugd, of, erger: drugsdealers. “Dat is nu in principe al zo, maar je had er door de verlichting wel zicht op. We konden personen daar direct aanspreken. Er is nu geen overlast, maar vrezen dat de duisternis uitnodigend werkt.”

In mei besloot de gemeente de straatverlichting te gaan verwijderen. In het park wordt gebruik gemaakt van lage verlichting. Op heuphoogte, om de vleermuizen in het gebied niet tot last te zijn. Deze paaltjes zijn echter een aantrekkelijk doelwit voor vandalen. Het regelmatige vervangen van de lichtpaaltjes is een dure aangelegenheid en bovendien zijn de kapotte paaltjes elektrisch geladen en dus gevaarlijk. Het park is bovendien onlangs door Waterschap Brabantse Delta aangewezen als overstromingsgebied, wat het risico op elektrocutie nog meer verhoogt. En, betoogt de gemeente, liggen de wel verlichte Cimburgalaan en de Boeimeerlaan op heel korte afstand, als alternatieve route. “Dan kunnen ze dit hele pad wel gelijk helemaal weghalen, die heeft dan ook geen functie meer”, merkt een hondenbezitter nijdig op.

“Het is echt ineens gemeld door de gemeente. Zij stellen dat het in overleg gebeurd is met de Wijkraad, maar dat is niet zo”, beweert Smit. Zij heeft er alle begrip voor dat er rekening gehouden wordt met de vleermuizen. Maar, voegt ze er cynisch aan toe: “De felle verlichting van de tennisvereniging staan nog gewoon tot laat in de avond aan.” En: “Wat is nou belangrijker: het leefgebied van de vleermuis, of de veiligheid van de mens? En is er geen oplossing mogelijk die beide opties openhoudt? Er zijn vele ideeën over, vele alternatieven die we aandragen.” De gemeente ging vorige week wel in gesprek met bezorgde buurtbewoners, maar daar kwam nog geen oplossing uit.

Ook tennisvereniging Markant is niet blij met het besluit, vertelt verenigingsmanager John Wirken. “Onze directe entree blijft goed verlicht, maar er wordt veel gebruik gemaakt van dat pad. Veel van onze leden fietsen hier. Die vleermuizen zijn niet alleen aanwezig in het park, maar die zijn overal. Dus waarom wel hoge straatverlichting naar de Baronielaan toe? Het is maar een klein gebiedje onverlicht; het welzijn van de vleermuizen lijkt mij daarom je reinste kolder. Gewoon hoge straatverlichting zoals overal lijkt mij de simpelste oplossing.”

De gemeente is inmiddels in gesprek gegaan met de buurt. Vorige week droegen zij een aantal compromissen aan, donderdag wordt het overleg vervolgd om tot een gepaste oplossing te komen. “De risico’s waren te hoog en wij dragen daar een verantwoordelijkheid in. Voorlopig blijft de verlichting uit, tot we gezamenlijk een gepaste oplossing gevonden hebben”, aldus een woordvoerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »