Toerisme Roosendaal

ROOSENDAAL – ,,Vind maar eens een gemeente met een haven, vliegveld, natuur en genoeg horeca”, steekt Hans Douma van Hotel de Reiskoffer uit Bosschenhoofd enthousiast van wal. Het toerisme in de gemeente Halderberge zit in de lift. Het geheim: onderlinge samenwerking. Het strookt met cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Zij maakten de afgelopen week nationale toerismecijfers bekend. Grootste stijgers: Noord-Brabant en Noord-Holland.

Over heel Nederland is een stijging in het aantal logiesovernachtingen waarneembaar van 5%, naar 46,3 miljoen. In heel Noord-Brabant was de stijging liefst 9,6%. Opvallend in deze cijfers is de toename van het aantal Belgen dat de provincie aandoet. Vanuit de zuiderburen trokken 18% meer mensen de grens over om de omgeving hier te ontdekken. Het aantal Duitsers steeg met 16%. Het aantal gasten die uit andere delen van Nederland naar Noord-Brabant komen steeg met 10%. De provincie zet de laatste jaren dan ook volop in om meer toeristen naar Brabant te trekken, door thematische lijnen zoals bijvoorbeeld dat van Vincent van Gogh uit te rollen.

,,Steeds meer Belgen vinden hun weg naar ons park”, merkt ook Peter van Ostaden van Molecaten Park Bosbad Hoeven. Hij is met Douma een van de trekkers van de website VisitHalderberge, waarin juist aan gebiedsmarketing wordt gedaan. De verwachting is dat het aantal Duitsers dat hier komt op korte termijn verdubbelt. Het gaat hen om koppelingen. Samenwerkingen. Er samen beter uitkomen. ,,Kijk naar de Basiliek van Oudenbosch. Religieus erfgoed, dat in toeristisch opzicht nog beter ingezet moet gaan worden”, weet Douma. Maar ook: ,,Het is vanaf hier maar een uurtje naar het strand. Dat is niet ver weg, wat voor de Duitsers aantrekkelijk kan zijn.”

Corné Veraart van Hotel Tongerlo merkt de toename in toerisme in Roosendaal niet zo. ,,Er is wel een toename van Belgische fietsers, maar die komen niet persé voor Roosendaal. Die overnachten hier, maar fietsen weer weg, naar de buitengebieden. We zijn een tussenstop, we liggen daar gunstig voor. We merken wel een toename in zakelijke bezoekers, of voor mensen die voor Rosada komen.” Ook bij Camping De Witte Plas in Schijf wordt de toename niet zo gemerkt. ,,Maar dat komt misschien door deze vorm van kamperen. Daar is nu meer keuze in en die andere vormen trekken aan”, legt Henk de Boers uit. Dat is misschien ook wel de kern van VisitHalderberge. ,,Toerisme is er in vele vormen. Door samen te werken is er voor ieder wat wils. Van het traditionele kamperen tot luxe hotels; wij verwijzen de gasten door.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »