ETTEN-LEUR – Steeds meer Belgen vinden hun weg naar West-Brabant. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). ,,Tijdens de Vlaamse feestdagen merk je echt steeds vaker dat ze hiernaartoe komen voor een uitje”, zegt Rini Boertjes, voorzitter van het Toeristisch Fonds Moerdijk. Horecaondernemer Jan Karel Fikke van Het Witte Paard en Vincents uit Etten-Leur: ,,We hebben hier in West-Brabant alles en dat op korte afstand van elkaar. Een buitengebied met veel dorpjes, bossen, zand, heide en voldoende stopplekken voor een kopje koffie tussendoor. En het wordt steeds meer ontdekt. De terrassen hier zitten ’s zomers regelmatig vol.” Het CBS maakte afgelopen week wat nationale toerismecijfers bekend. Grootste stijgers: Noord-Brabant en Noord-Holland.
Over heel Nederland is een stijging in het aantal logiesovernachtingen waarneembaar van 5%, naar 46,3 miljoen. In heel Noord-Brabant was de stijging liefst 9,6%. Opvallend in deze cijfers is de toename van het aantal Belgen dat de provincie aandoet. Vanuit de zuiderburen trokken 18% meer mensen de grens over om de omgeving hier te ontdekken. Het aantal Duitsers steeg met 16%. Het aantal gasten die uit andere delen van Nederland naar Noord-Brabant komen steeg met 10%. De provincie zet de laatste jaren dan ook volop in om meer toeristen naar Brabant te trekken, door thematische lijnen zoals bijvoorbeeld dat van Vincent van Gogh uit te rollen. Volgens Fikke ligt juist daar nog volop potentie. ,,Dat is me echt nog te minimaal en voor ons als horeca nog nauwelijks merkbaar. Daar kun je nog zoveel meer mee binnenhalen.”
Ook Boertjes herkent het beeld van de toename. ,,Dat speelt al een jaar of vijf. Kijk, we hebben in Willemstad een decor uit 1500, daar profiteren we nog steeds van. Bovendien is deze regio goedkoper dan de bekende toeristische steden en je kunt hier heel goed fietsen. En heel goed vissen, vooral op de snoekbaars in het Hollandsch Diep.”
Het is met name de fietser, merkt Boertjes. ,,En we profiteren ervan. De ondernemers, de horeca, het houdt de levendigheid van het dorp in stand.” Kees Quispel van Hotel De Borgh uit Zevenbergen merkt het ook. ,,Fietsers, fietsers, fietsers. En dan met name Belgen”, constateert hij. Over de Duitsers zijn Boertjes, Quispel en Fikke eensgezind: ja, er is een toename maar dat is nog marginaal te noemen. De oosterburen lijken nog altijd een rechtstreekse doorgang naar Zeeland te prefereren. ,,Doordeweeks trekken we hier vooral zakelijke gasten. Zevenbergen ligt vrij centraal voor Breda en Willemstad en als straks de haven weer opengaat zal ook het dorp zelf ook weer veel aantrekkelijker zijn.”