Tiny Forest verrijst in Brabantpark

BREDA – Vol enthousiasme wroeten en spitten de  leerlingen van basisschool De Fontein in de grond, waarna ze hun eigen bomen planten. Het eerste Tiny Forest van de stad krijgt vorm. Tussen De Leystroom en voetbalvereniging PCP Breda verrijst zowaar een minuscuul bos van 400 vierkante meter, met liefst 1200 inheemse bomen. ,,Over tien jaar is dit een volgroeid bos”, legt Joost Barendrecht, projectleider van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) uit.

Kinderen, buurtbewoners; dit kleine bos is hún bos. De komende vier jaar wil IVN zo’n honderd van dit soort bossen realiseren in het land, in samenwerking met gemeentes en provincie. In Breda zullen er vier komen, deze in Brabantpark is de eerste. In De Week van ons Water, halverwege mei, mogen Bredanaars suggesties doen voor nog drie andere plekken. In het najaar zullen deze vervolgens geplant worden.

Te midden van de Tiny Forest in Brabantpark is een kleine opening vrijgelaten. Een buitenlokaal wordt het genoemd, voor natuureducatie. Maar eveneens een rustplek in de schaduw voor omwonenden. De Tiny Forests zijn van oorsprong een idee van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma, die inheemse bossen wilde herstellen in een stadsomgeving.

Jongerenwerker Norbert Kalker van Surplus loopt trots rond. Het idee om rondom zorgcentrum De Leystroom een buurttuin te realiseren krijgt met de toevoeging van dit bos een fraai startschot. ,,Deze grond is van de gemeente. Alles dat gras is mogen we straks gaan gebruiken voor de tuin. Dat zijn zo’n twee voetbalvelden”, legt hij uit. ,,Deze tuin is er echt gekomen door de inzet van de wijkbewoners. We waren hier al volop bezig met stadsakkeren; de stenen gaan steeds meer uit de tuinen. De mensen vinden het echt leuk.”

De Tiny Forests zijn een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en zoogdieren als egels en konijnen. Het levert biodiversiteit op, is het idee. De buurttuin in zijn geheel is ontworpen door landschapsarchitect Ivo Dieleman van Mint Stadsontwerp, die ook maar wat blij is met de Tiny Forest. ,,Er zijn straks al minstens tien bewoners die hier aan de slag gaan. Er komt een imker, koks gaan hun eigen groenten verbouwen. Er is iemand die met fruit aan de slag gaat, iemand met kruiden. Er komt een libellevijver, er komen bomen die het hele jaar pollen geven opdat de bijen hun nectar kunnen halen.”

Er staan 42 verschillende soorten bomen in de Tiny Forest, er zijn er zo’n drie per vierkante meter geplaatst. ,,Er zullen er gaandeweg zeker genoeg sneuvelen, wat normaal is. Ook dat zorgt voor leven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »