Tijd van je Leven geeft Tuinzigt kleur en warmte

BREDA – Gesteund door de arm van Joke loopt de blinde Juan naar buurthuis De Nieuwe Meidoorn. Ze namen beiden de afgelopen acht weken deel aan het project Tijd van je Leven, waarbij twee kunstenaars workshops en op die wijze wijkbewoners van Tuinzigt een creatieve tijdsbesteding gaven. Het kunstwerk GardeNuit op het Nelson Mandelaplein kreeg als afsluiting een nieuw, fleurig, door bewoners gebreid jasje.

Juan was in zijn werkende leven fotograaf. Van bruiloften en evenementen. Hij raakte echter blind. Toch volgde hij de fotografieworkshop van Ilse Wolf. Bewapend met een wegwerpcamera luisterde hij naar geluiden. Van voetballende kinderen, passerende fietsers, kwetterende vogels, afval in de bosjes. Een begeleider maakte de foto’s voor ‘m. Maar: toen moesten de foto’s nog in een fotoboek geplaatst worden. Joke zag daar een uitdaging in: ze plakte de foto’s met kartelrandjes in het boek, voegde op sommige pagina’s braille toe en op sommige datgene wat het hoofdstuk behelsde: een steentje, een sigaret, lucifers, een speelgoedautootje, een bloemetje. ,,Zo kan hij voelen wat hij heeft gemaakt.” De twee kenden elkaar voorheen nog niet, maar hebben een vertrouwensband gekregen. ,,Hoewel het qua gesprekken wel oppervlakkig blijft, maar we zullen elkaar nog zeker zien”, glimlacht Joke.

Daar gaat het om. Het onderlinge contact. Kunstenaars, Nieuwe Veste, de GGD en zorginstellingen organiseren het concept samen. Naast Wolf was ook Maurice Spapens bij het project betrokken. Hij werkt veelal met textiel; het gebreide jasje dat GardeNuit kreeg heeft hij ontworpen vanuit de breisels van de bewoners. Het beeld kreeg een rugzakje, gemaakt van hartjes, exemplarisch voor Tuinzigt, vonden de bewoners. ,,Breien is heilzaam en geen mode”, legt Spapens uit. ,,Er werd volop gepraat. Over levens, over het nieuws, over elkaar. Er ontstond verbondenheid, hoewel als het wat langer geduurd had we misschien nog meer tot elkaar gekomen waren. Het was net te kort om er één geheel van te maken.”

Het is de bedoeling dat het nu kleurrijke beeld -voor de gelegenheid tot Nelson gedoopt- tot de verbouwingen aan het Nelson Mandelaplein zo gekleed blijft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven