Tien minuten werk en je helpt wel iemand

ETTEN-LEUR – ,,Als ik vast zou zitten, zou ik het ook heel fijn vinden als andere mensen aan mij dachten”, klinkt Diego (15) van het Munnikenheide College stellig. Amnesty International streek vrijdagmorgen neer in de bibliotheek van de Nieuwe Nobelaer, met tien concrete casussen over tien jongeren die in hun land in de gevangenis zitten. Om uiteenlopende redenen, met één overeenkomst: hun gevangenschap is in strijd met de mensenrechten.  

De brieven zijn opgesteld door de mensenrechtenorganisatie zelf. Ze worden gebundeld en naar de diverse overheden gestuurd, om er op die manier de aandacht op te vestigen. Ook is er de mogelijkheid om een kaartje te sturen met een persoonlijker tintje. De tweede klas van het Munnikenheide College kreeg donderdag al nadere uitleg over de tien casussen.

Tussen de schrijvende kinderen zit ook burgemeester Miranda de Vries. Zij werd gegrepen door het verhaal van de Iraanse Yasaman. Zij kreeg 16 jaar cel, nadat zij in een trein bloemen uitdeelde aan andere vrouwen tijdens Vrouwendag. Dit deed ze zonder hoofddoek en deelde haar actie op sociale media. ,,Het gaat om acceptatie. Ik vind dat mensen altijd zichzelf moeten kunnen zijn, daar wil ik me echt sterk om maken. Het is daarom goed dat we hier met leerlingen zitten: als je al op jonge leeftijd deze verhalen te horen krijgt, snap je de grondwet ook beter.” Nina (13) werd geraakt door een Mexicaanse leeftijdsgenoot die in elkaar geslagen werd door de politie, om iets waar hij niets mee te maken had. ,,Zoiets kun je gewoon nooit doen als politie, vind ik”, zegt ze. En door de twee Grieken die bootvluchtelingen hielpen en daardoor 25 jaar cel kunnen krijgen. ,,Ze hielpen andere mensen!”

De schrijfactie Write for Rights is een doorlopende actie, die ook via het internet gedaan kan worden. De actie is ook zaterdag vanaf elf uur nog in de bibliotheek. Hier liggen de verhalen ter inzage en is er de mogelijkheid de brieven direct te sturen. ,,Tien minuten werk en je helpt misschien wel iemand”, klinkt Diego andermaal stellig.

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1799

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Translate »