BREDA – Sinds 16 maart zijn de scholen gesloten en werken studenten thuis aan hun opleiding. Zo ook de leerlingen van het Tessenderlandt. Derdeklassers van de richting Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR) mochten vorige week de HBR Surprise Box op school ophalen. Weg van de computer, weg van de boeken. Terug naar de keuken, terug naar het gastheerschap, kortom: weer voor even terug naar waar de studie om draait.
Luca Kanz (15) uit Breda doet iedere ochtend zijn huiswerk. Een kwestie van opdrachten maken, daar waar nodig foto’s maken en doorsturen. Vragen kunnen gewoon worden gesteld aan leraren. Maar zijn klasgenoten ziet hij toch niet meer. Docente Ellen Peeters bemerkte die vele beperkingen ook. ,,Je mailt, je belt met ouders en je constateert: ze zijn nu veel te veel met theorie bezig. Met boeken. Ik ging nadenken: wat kunnen wij doen om het weer wat leuker te maken? Je wil ze niet op kosten jagen, dus zelf allerlei ingrediënten laten kopen doe je ook niet. Maar wat dan?” De school heeft natuurlijk gewoon budget voor die spullen. Ze bedacht in samenwerking met andere docenten deze box en ging met een groot aantal ideeën aan de slag. Aan de slag om een binnen deze opleiding een zo breed mogelijke box samen te stellen.
Kanz begon direct met de opdrachten en maakt alvast de tomatensoep en de muffins. ,,Je mag je eigen volgorde kiezen, maar hier zaten beperkt houdbare ingrediënten in. In principe kun je alles in twee dagen doen, maar ook in twee weken”, legt hij uit. Met Pasen organiseerde hij opdracht één: een Paaseierenzoektocht. Voor zijn zusje Lynn (8). En om het leuker te maken schreef hij letters op de paaseitjes, zodat er een puzzel ontstond. ,,En de tomatensoep maakte ik ook iets anders. De muffins versierde ik met appel en banaan. Creativiteit wordt hier wel gewaardeerd.”
Want zo bemerkte hij al gauw: je leert niet zozeer iets met de box, maar onderhoudt de kook-, bak- en snijtechnieken. Met zijn klasgenoten bespreekt hij de opdrachten online, offline helpt zijn zusje hem. ,,Op school heb je natuurlijk alle ruimte en echt beter gereedschap. Thuis zijn andere omstandigheden, dat is ook leerzaam.” Hij weet van zichzelf dat hij moeite heeft met het vouwen van servetten. ,,Dat is echt superingewikkeld. Dat oefen ik nu flink, maar Lynn is er alvast een stuk beter in”, grijnst hij.
De box schrijft niet alleen recepten voor, maar dwingt ook tot nadenken. Tot creativiteit. Tot speelse humor met foto’s en video. ,,Deze periode geeft veel stress, ook voor de leerlingen. Daarom wilde ik vooral dat het leuk en luchtig zou worden. Vergeet niet dat het voor sommige leerlingen heel gemakkelijk is om structuur te behouden, maar voor anderen juist helemaal niet”, verklaart Peeters.
Alle opdrachten moeten op 11 mei ingeleverd zijn. Of er dan een nieuwe box komt is nog afwachten. ,,Ik wil daar niet teveel op vooruit lopen. Eerst maar zien wat het kabinet straks besluit.”
Andere Bredase scholen hebben inmiddels bij Tessenderlandt geïnformeerd over de totstandkoming van de box en hoe zij deze kunnen vertalen naar de eigen opleiding. ,,In deze tijd deel je alles wat je doet. Vooral de horeca-opleidingen vinden dit een leuk idee”, legt Dennis Warnier van het Tessenderlandt uit.