Terug in de tijd tijdens de Vestingstedendagen

Terug in de tijd tijdens de Vestingstedendagen

GEERTRUIDENBERG – We schrijven het jaar 1593. De Tachtigjarige Oorlog is nog in volle gang, als Geertruidenberg wordt belegerd onder leiding van legeraanvoerder Maurits van Nassau. Met succes, de vestingstad wordt heroverd, de Spaanse bezetting is ten einde.

Het Beleg van Geertruidenberg werd zondagmiddag nagebootst op de Markt, als zwaartepunt van de Vestingstedendagen. Voorheen werd het evenement in Geertruidenberg eens in de twee jaar georganiseerd, tegenwoordig is dit vierjaarlijks. Veertien gezelschappen uit Nederland, België en Duitsland bootsen ieder een tijdsgeest en eenheid na. ,,Er loopt hier een enorme variatie rond, er zit niet echt een eenduidige lijn in. Vreemde eend in de bijt is dit jaar een Romeins leger dat meedoet, verder beelden de meeste gezelschappen wel een leger of gezelschap uit de vijftiende- en zestiende eeuw uit”, weet Marjolijn van Oosterhout van de organisatie.

Bij Vestingstedendagen in andere steden wordt juist goed gekeken naar een realistische weergave van een dergelijke strijd. ,,Maar wij merken aan de bezoekers dat het niet zoveel uitmaakt hoe realistisch het is. De variatie wordt juist gewaardeerd, waardoor het Beleg van Geertruidenberg elke vier jaar juist net wat anders verloopt. De afloop is wel altijd min of meer hetzelfde.”

Speciaal voor de Vestingstedendagen is de Markt voor even heropend en gevrijwaard van bouwmaterialen. De herinrichting van het historische hart van Geertruidenberg is al nagenoeg af en loopt op haar einde, de verwachting is dat de klus eind juli gereed is. ,,We merken dat het toerisme hier al steeds meer begint toe te nemen”, weet Jan Mutsaers van de plaatselijke VVV. ,,Deze Vestingstedendagen werken daar absoluut aan mee, de historie van de stad komt zo mooi tot leven.”

De gezelschappen komen vanuit De Vest door de fraaie Venestraat gewandeld, op weg naar het slagveld op de kruising van Markt en Koestraat. Met een vertraging van zo’n drie kwartier; een bezoeker raakte gewond door een vlaggenmast tegen het hoofd en werd per ambulance naar Oosterhout gebracht. De ernst ervan was bij de organisatie niet duidelijk, maar het programma werd voor de zekerheid kortstondig stilgelegd.

Midden op de Markt is het Middeleeuws Gezelschap uit Monnickedam juist bezig met genezingen. ,,We hebben een chirurgijn, een beul, een vroedvrouw. Eigenlijk helpen we je hier gewoon van je nekhernia af, ook als je die niet eens hebt”, klinkt De Beul vilein. Het gezelschap bestaat vandaag uit twintig man en treedt zo’n achtmaal per jaar op, vooral op dit soort evenementen.  ,,Je zit de hele dag in je rol, probeert continu het publiek bij je act te betrekken.” Dat is de essentie: publieksparticipatie en meenemen naar de tijd, die inmiddels alweer ver achter ons ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »