DONGEN – ,,Waar zijn de wapens? Ik wil wapens zien!” Ongeduldig kijkt het jongetje rond op de ijzertijdboerderij in Dongen. De Kelten zijn hier het hele weekend neergestreken, gespeeld door de Vlaamse re-enactmentgroep Desmumhnach. Wie nabootsingen van veldslagen verwacht, komt bedrogen uit: we zien hier het dagelijks leven omstreeks 50 voor Christus. De tijd van Julius Caesar.
Zo’n drie keer per jaar is er hier een themaweekend. Altijd over de prehistorie; dat wil zeggen: de periode vóór en tijdens de Romeinen. Desmumhnach is hier met twaalf leden; ze slapen ’s nachts ook in de centrale boerderij. ,,Normaal komen we op een lege vlakte, hier komen we echt in een setting zoals het ook echt was”, klinkt voorzitter Johan Waroux van de groep tevreden. ,,We passen ons altijd aan, aan wat er mogelijk is. Voor ons is het leuk om hier juist meer met de ambachten bezig te zijn, in plaats van gevechten.” En dus wordt er gesmeed, parels geblazen, potten en brood gebakken en wordt er volop met textiel gewerkt. Niet dat er daadwerkelijk veel gemaakt wordt, want men legt vooral veel uit aan de bezoekers. Over hoe het leven was in die tijd. Toine Snoeren van de IJzertijdboerderij lacht. ,,Hier in West-Brabant werd ook niet veel gevochten, we gingen de akkers op. De Keltische of Romeinse invloeden zijn wel aanwezig geweest, maar dat was veel sterker aan de Rijn.”
Het gaat Waroux vooral om de interesse in geschiedenis. ,,Het wordt tastbaar. Geschiedenislessen op school zijn verhalen, hier zie je echt alles. Kun je dingen vasthouden. Het is een deel educatie; wij lezen ons heel gedetailleerd in. Er is veel studie vooraf gegaan. Onze kleding werd ook in die tijd gedragen.”
Waroux merkt dat mensen ook echt geïnteresseerd zijn in dat dagelijks leven. ,,Er zijn veel oorlogen in de wereld, men lijkt dat geweld soms wat beu te zijn.” Maar, vult Snoeren hem aan: ,,Het is wel zo dat veldslagen door gladiatoren of Vikingen altijd aanslaan. Maar het is goed te laten zien dat er niet alleen gevochten werd in het verleden.”