OOSTERHOUT – Tamara Snoeren (40) van De Dansfabriek zit nog altijd vol ambities en dromen. Deze week viert de zelfstandig onderneemster het tienjarig jubileum van haar dansschool. Met een divers palet aan workshops, en zaterdag een feest voor de jongste dansers. ,,We zouden als Oosterhout op dansgebied nog stappen kunnen zetten.”
Onlangs verliet een lid haar dansschool, om verder te gaan in Veldhoven. Deze danseres had verrijkende ambities, wilde bijvoorbeeld meer televisieoptredens doen. ,,Ik stimuleer dat, maar dat zou ze hier in Oosterhout ook moeten kunnen. We zitten met de dansscholen hier wel tegen topniveau aan, maar die klapper moeten we wat mij betreft nog maken. Dat kunnen we alleen maar met elkaar bewerkstelligen.”
Als je De Dansfabriek aan de Esdoornlaan binnenkomt, vallen direct de vele, vele bekers op. Snoeren zou die entree echter graag iets anders zien. Fantaseert erover dat je door iemand ontvangen wordt. Droomt van een groter onderkomen, waar diverse aspecten samenkomen. Yoga, dans, gezondheid, wellicht wat te eten. ,,Het liefste in deze wijk, met samenwerkingen met andere ondernemers; het is iets dat Oosterhout niet heeft. Een soort health boutique, niet de standaard sportschool. Ik denk dat zoiets een succes kan worden.”
Dansen zit Snoeren in het bloed. Al sinds ze vier jaar oud is, danst ze. ,,Er is voor mij niets anders. Ik wilde altijd al dansen en erin lesgeven.” Toen ze tiener was, was de kans op een carrière op het podium gering; nu zijn er meer mogelijkheden. De opleidingen zijn commerciëler geworden en er zijn aanmerkelijk meer dansstijlen bijgekomen. Denk aan hiphop, streetdance, freestyle, afro en vele subculturen. ,,Het ontwikkelt zich door, het is veel groter en breder geworden.”
Ze startte De Dansfabriek, met haar eigen visie, zelfontplooiing, een eigen werkwijze. En nu, tien jaar later, dansen er nog steeds mensen die er vanaf het begin bij waren. Kinderen die toen vier waren, zijn nu veertien en de school trouw.
Het is hard werken. Zes dagen per week geeft ze lessen. Workshops. Bereidt ze lessen voor. ,,Zonder echte passie lukt dat niet. Natuurlijk heb ik ook dagen dat ik wat minder zin heb, maar dan geven de leerlingen me weer energie.”
Het aantal leerlingen dat bij De Dansfabriek zit golft. Nieuwe leden komen meestal via mond-tot-mondreclame of social media; op Instagram en YouTube worden dikwijls video’s geplaatst van de nieuwste choreografie door de dansers. ,,Eigenlijk is dansen goed voor iedereen. Je kunt er zoveel van je gevoelens in kwijt en zo goed aan je eigenwaarde te werken. Het helpt je om lekker in je vel te zitten, om je te uiten. Je wordt er vrolijk van, dat geldt trouwens echt voor alle leeftijden”, weet ze.
Zaterdagmorgen geeft De Dansschool nog een buitenfeestje van half tien tot half twaalf. Bedoeld voor de jeugd tot en met tien jaar oud.