Studenten vertroetelen fietsen

Studenten vertroetelen fietsen

BREDA – Het frame tot blinken gepoetst, een nieuw setje verlichting en een zuchtje extra lucht in beide banden. Klaar terwijl je wacht, met een kopje koffie en een koekje. Gisterenmiddag deden studenten van de NHTV een guerrilla-actie aan de Claudius Prinsenlaan, waarbij je je fiets kortstondig in een heuse fietspitstop -á la Formule 1- kon parkeren. ,,Soms mag je je fiets ook best vertroetelen. En het gebruik van de fiets wordt niet vaak beloond”, legt laatstejaars NHTV-student Maarten Timisela uit.

De actie is onderdeel van de minor Retrofitting Urban Sprawl, waarbij wordt gezocht naar oplossingen voor de autoafhankelijkheid. Daarbij staan twee wijken in het Canadese Calgary centraal. ,,Een uitgestrekte stad, waar de auto het vervoersmiddel is. Met enorme parkeerterreinen bij de diverse winkelcentra en weinig publieke ruimtes, zoals parken”, legt lector Ineke Spapé uit. ,,Hoe maak je het daar groener, gezelliger, leefbaarder?” Het is de vijfde keer dat NHTV-studenten deze miljoenenstad als casus gebruiken.

Onderdeel van deze minor zijn zogenoemde ‘urban guerrilla-acties’. ,,De beste ideeën ontstaan bottom-up. Door heel kortstondig iets heel anders te doen op een bepaalde plek, kan er iets inspirerends ontstaan”, vervolgt Spapé. Want even verderop, op het parkeerterrein van winkelcentrum Hoge Vucht, gaf een tweede groep studenten een andere actie. Een drietal parkeerplekken werd getransformeerd tot een miniparkje. Een grasveldje, wat struiken, een picknicktafel, een plek waar bewoners samen kunnen komen. ,,In Calgary zijn al die parkeerterreinen gebouwd op topdrukte, zoals Kerst. Ofwel: het overgrote deel van het jaar is het een grauwe, betonnen leegte. Dat zou je misschien toch iets anders in kunnen richten”, stipt student Peter van Schie aan. De casus ‘Calgary’ is geen theoretische; een stichting die zich inzet voor een prettiger en veilig Calgary is de opdrachtgever.

Volgens Spapé zoeken steden wereldwijd naar oplossingen voor het autoprobleem. Naast het dichtslibben van steden, speelt ook ruimtelijke inrichting en luchtvervuiling een belangrijke rol.

Deze maand staan er nog twee acties rond dit thema op het programma. ,,Ze zijn een onderdeel van de opdracht. De groep met het beste totaalidee gaat nog dit schooljaar daadwerkelijk naar Calgary toe, om hun idee te pitchen voor de gemeente en andere belanghebbenden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »