BREDA – ,,Dit is toch zoals het moet zijn: NAC midden in de stad”, glundert Nadianne van den Ende van de NAC Street League. Voorheen vonden de finales van het toernooi plaats bij BSV Boeimeer in de Haagse Beemden, nu op de gedroomde plek: het Chasséveld. De hoop bestaat dat dit hier jaarlijks georganiseerd kan worden.
De kick-off geschiedde in oktober zoals altijd op de parkeerplaats bij NAC. Via wekelijkse wedstrijden op de scholen werden punten vergaard. Punten uit de wedstrijden, punten vanuit sportiviteitsoogpunt. Bij de basisscholen werd Het Noorderlicht in de ochtend al kampioen; De Driezwing won de sportiviteitsprijs. ,,Er was vanmorgen gezellig veel aanhang mee, het is nu een stuk rustiger”, beaamt Van den Ende. ,,Dat nemen we mee voor volgend jaar, het mag best wat meer gaan leven op de scholen.”
Acht meisjesteams en tien jongensteams kwalificeerden zich voor de finales. Opvallende afwezigen: NAC-prominenten. Spelers, noch technische stad speelden een rol van betekenis. ,,NAC zit natuurlijk nog volop in degradatiestrijd, dus niemand kon afgevaardigd worden. Vanmorgen is wel onze algemeen directeur Luuc Eisenga langs geweest”, legt Van den Ende uit. Niet dat het de kinderen wat uitmaakte: er werd gewoon volop gevoetbald. Onder andere door het ISK, de Internationale Schakel Klas. Het meisjesteam, bestaande uit een heel palet aan nationaliteiten, vergaarde vooral punten door sportiviteit. Ze verloren immers alle wedstrijden, waaronder begin dit seizoen eens met 25-0. ,,We hadden veel publiek, juist omdat we met respect samenspelen en het vooral leuk vinden. De scheidsrechter heeft altijd gelijk, meedoen is het belangrijkste”, legt aanvoerder Malika uit. Het team is in het wit en bordeauxrood gekleed; veel meisjes dragen een bijpassende hoofddoek.
Het jongensteam speelt in het groen. ,,We hebben maar één keer verloren, dus we hebben het goed gedaan”, legt Abdulhannan Alhzory uit. Maar: de punten worden per school verdeeld, dus is het ISK kansloos voor de eindzege. De Syrische Alhzory woont sinds twee jaar in Nederland, zoals vrijwel alle ISK’ers. ,,Het is vooral leuk. Je leert sportiviteit, coachen en nadenken. Op onze school lopen echt betere voetballers rond dan wij, maar er is geselecteerd op sportiviteit.” Hij kijkt even sip voor zich uit. ,,Volgend jaar ga ik naar school in Etten-Leur en mag ik niet meer meedoen. Ik kom dan denk ik wel nog een kijkje nemen bij het team.” Bij de middelbare scholen won OLV het toernooi. ISK won, inderdaad, de sportiviteitsprijs.