Statushouders worden geholpen en begeleid naar werk

MADE – Hoe vind je eigenlijk werk in Nederland? En wat voor werk zoek je dan precies; wat voor ervaring heb je vanuit je geboorteland en hoe kun je die kennis gebruiken in je nieuwe thuisland? Vluchtelingenwerk Nederland probeert statushouders te helpen met het ViP2-project, wat staat voor Vluchtelingen Investeren in Participatie. Vorig jaar werd ViP1 voor het eerst uitgerold in diverse gemeentes in Nederland. De gemeente Drimmelen haakt nu ook aan en proberen de 55 statushouders in de regio te helpen aan een baan of een opleiding. ,,Het is echt haast onmogelijk om die stappen succesvol zelfstandig te zetten, de deuren blijven gesloten. Er moet echt wat hulp bij komen, anders verandert er niets aan hun situatie”, legt wethouder Jürgen Vissers uit. Het doel is om het aantal uitkeringen te minderen.

Zo’n dertig statushouders luisterden aandachtig naar Vissers in de raadszaal van het gemeentehuis. En naar Cindy Franken, van Vluchtelingenwerk Zuid-Nederland. Ahmad Arkawi deed vorig jaar al mee in Breda. Hij woont sinds tweeëneenhalf jaar in Nederland en vertaalde de informatie naar het Arabisch. Franken vroeg ook nadrukkelijk om elkaar te helpen. ,,Sommigen spreken geen Arabisch, maar talen als Tigrinya en Farsi. Er moet een soort cohesie ontstaan, dat ze elkaar verder helpen.”

Nederland is aanmerkelijk anders dan landen als Syrië en Eritrea. ,,Want hoe solliciteer je hier? Hoe presenteer je je? Wat vertel je precies over jezelf? En welk werk past bij je? De kans dat je hier in Nederland heel ander werk gaat doen dan in je geboorteland is groot. Misschien moet je wel een flinke stap terug doen”, legt Franken uit. Het idee is dat jonge statushouders zich wellicht kunnen aansluiten bij een studie en daar de komende vier maanden voor wordt klaargestoomd. De Nederlandse taal is daarbij van groot belang. Vanaf dinsdag 12 maart zullen de statushouders uit de gemeente Drimmelen samen met hun trainers twaalf weken aan de slag gaan. Het project wordt gesubsidieerd door het Rijk en door Europa. ,,Het is fijn dat de gemeente Drimmelen hier nu ook bij aanhaakt. In principe is dit project eens per jaar, maar in theorie zou er ook een tweede mogelijkheid kunnen zijn. Maar dat is aan de gemeente”, aldus Franken.

Steven van Beek ('81) woont momenteel in Mexico Stad. Alle teksten op deze website zijn van zijn hand.
Berichten gemaakt 1798

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven