Spelenderwijs besturen: ‘Je wint en je verliest’
BREDA – Hoe worden besluiten op gemeentelijk niveau genomen? Hoe werkt het democratisch debat? Leerlingen van groep 7 van KBS De Zandberg speelden maandag het spel Democracity in de Raadszaal op het oude Stadshuis.
Tot de herfstvakantie wordt het thema ‘Wie is de baas’ behandeld op De Zandberg. ,,Tijdens Geschiedenis gaan we bijvoorbeeld dieper in op het ontstaan van het democratisch bestel”, legt leraar Demy Kersbergen uit. Het thema komt ook tijdens andere lessen aan bod. Deze middag op het Stadhuis is haast een gedroomde ontknoping. ,,Je merkt het enthousiasme en de opwinding; die microfoons, de beeldschermen, de locatie: het maakt indruk.”
De 25 leerlingen worden opgedeeld in groepjes van vijf fracties, die allen vier besluiten door de raad moeten zien te loodsen. Voorin de Raadszaal ligt een zeil, waarop een stad gebouwd moet worden. Wie haalt een meerderheid van 13 stemmen binnen? Het merendeel is het eens met de komst van een brandweer, want anders bestaat het risico dat mensen verbranden en dat wil niemand op zijn geweten hebben. Maar een rechtbank? We hebben toch politie, is dat echt nodig? En waarom? En een park? Aan de rand van de stad ligt toch een bos, daar kunnen we toch ook bankjes neerzetten? Aan de andere kant: dat bos is ook wel ver weg en die bankjes kunnen opgegeten worden door wilde dieren. Tja. Maar nee, na een debat wordt besloten geen park te plaatsen.
Uiteraard kunnen er ook vragen gesteld worden. Aan wethouder Miriam Haagh en aan de raadsleden Merijn Scheifes (GroenLinks) en Mieke Nuijen (D66). ,,Het is ontzettend inspirerend om naar de besluitvormingen van kinderen te kijken. Zij redeneren heel puur vanuit het hart”, merkt Haagh. Zoals over de komst van een asielzoekerscentrum. Mensen verdienen een onderkomen, een thuis, klinkt het betoog. Daar is de klas het haast unaniem over eens: het gebouw wordt aan het strand neergezet, volgens de leerlingen de perfecte locatie.
De kinderen moeten debatteren. Moeten zelfs lobbyen: als jij mij helpt, help ik jou. Pien zat in de PVHGL, de Partij van het goede leven. ,,We wilden vooral mensen verzorgen, want iedereen verdient een goed leven. Daar zijn we goed in geslaagd.” Dat de rechtbank er niet komt voelde voor India niet als nederlaag. ,,Bij politiek win je en verlies je. Dat is prima.”