Sonja Barend energie als altijd

OOSTERHOUT – 80 jaar werd ze, afgelopen 29 februari. Maar aan scherpte lijkt Sonja Barend niets te hebben ingeboet. Ze gaf maandagavond in Theater De Bussel ten tonele een interview aan Martine Huijbregts. De vragenstelster van weleer werd de bevraagde. ,,Weet je: 80, dat is oud. Als je op je 79e dood gaat zeggen mensen dat het niet had gehoeven. Bij 80 zeggen ze: mooie leeftijd.”

De bovenste rijen in De Bussel blijven onbezet, ondanks dat deze avond toch uitverkocht was. Het coronavirus lijkt daar ontegenzeggelijk de oorzaak van. ,,Backstage begon Sonja mij vragen te stellen. Ze had opgevangen dat de musical die ik regisseer op de school waar ik werk, uitgesteld is wegens het virus”, vertelt Huijbregts in de pauze, terwijl Barend aan haar signeersessie bezig is.

Barend is door Theek5 uitgenodigd om te praten over haar boek, ‘Je ziet mij nooit meer terug’. Tijdens de Boekenweek, waar het thema Rebellen en Dwarsdenkers is. ,,Misschien vinden mensen mij wel een rebel, of een dwarsdenker. Ik houd zeker van discussiëren en er ontstond vaak heibel in mijn programma’s. Maar ik ben veel minder een rebel dan ik zou willen zijn”, legt ze uit. ,,Toch die opvoeding. Gek hè. Dan ben je 80 en dan beklijft dat nog steeds zo. Dan kun je je dus nooit gedragen zoals je eigenlijk zou willen.”

Ze kijkt nog altijd naar televisie. Ziet de talloze talkshows. Schamper: ,,Dat is toch een soort Bekende Nederlander interviewt Bekende Nederlander geworden. Bij mij ging het over de mensen waar het dan over gíng”, verzucht ze. Over de aanvaring met Peter R. de Vries in De Wereld Draait Door: ,,Dat vond ik zo gek. Hij had zich kennelijk voorgenomen om de confrontatie te zoeken. Doe toch niet zo raar, denk ik dan. Die is iedere dag op tv, vraagt daar zelfs geld voor. Ik wist niet eens dat dat bestond. Dus toen DWDD mij belde, heb ik gezegd dat ik het honorarium van Peter wilde. Ik kreeg er vervolgens de helft van. Dat is toch belediging”, grapt de voormalig Koningin van de televisie. 

Barend gedijt goed in De Bussel. Huijbregts geeft haar daar ook alle ruimte voor. De interviewster heeft zich goed voorbereid en laat de touwtjes ogenschijnlijk bewust vieren. Barend toont zich soms breekbaar, soms strijdbaar. Soms twijfelend, soms zelfbewust. Over haar boek. Haar televisiecarrière. Het Jodendom. ,,Ik weet gewoon niet precies waar ik vandaan kom en van wie. Heb ik trekjes van mijn vader, die ik nooit gekend heb? Ik heb van vragenstellen mijn beroep gemaakt, maar ik heb dat soort vragen nooit aan mijn moeder durven stellen”, klinkt het. Ze neemt een slokje water. ,,Mijn moeder zei ook dat ze het niet meer wist.  Ik vroeg niet door, misschien wel bang voor de antwoorden. Eigenlijk heb ik op de vragen die ik het liefst beantwoord had gewild, nooit antwoord gehad.”

Na een ruim uur interview en een mogelijkheid tot het signeren van haar boek, is er nog een vragenrondje. Over haar gedroomde gasten anno nu: ,,U, bijvoorbeeld? Die bekende mensen kennen we nu onderhand wel.” En hoe Barend op haar tachtigste nog op zulke hakken kan lopen? ,,Ik heb twee paar gekocht, op aanraden van mijn man. Dan heb ik een tweede paar, voor als deze versleten zijn. Dat vind ik toch een optimistische gedachte.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven