Soms slaat het vonkje over

BREDA – Effent-scholiere Anissa Luiken weet al wat ze wil worden: docente Frans lijkt haar wel wat. Vreemde talen hebben sowieso haar interesse. Maar, zo met een troffel in haar ene hand, een baksteen in haar andere en een flinke speciekuip met cement voor zich: ,,Het is leuk om dit eens te doen. Normaal zie je op televisie wel ongeveer hoe een huis gebouwd wordt, verder ben je je er niet van bewust hoe zoiets tot stand komt. Maar als je er echt mee bezig bent, weet je wat erbij komt kijken.”

Luiken is een van de 186 tweedeklassers van de Oosterhoutse MAVO-school Effent. Sinds drie jaar neemt de tweede klas van de school deel aan het Werk & Wonen- project, waarbij de leerlingen kunnen snuffelen aan diverse beroepsgroepen. Een groot deel hiervan proeven ze bij Bouwschool Breda, waar zij diverse workshops krijgen op het gebied van bouw en techniek. ,,Hier zijn opleidingen waar je met je handen werkt, waar je creëert. Juist door het te doen en te ervaren kun je er enthousiast over worden”, legt Bouwschool-directeur Erik Colijn uit. ,,Het is denkbaar dat niet één van deze leerlingen anders voor deze richting zou kiezen. Nu ze volop aan het klussen zijn, zie je dat er soms een klein vonkje overslaat.” Sinds deze samenwerking maakten twee leerlingen de overstap van Effent naar de Bouwschool. ,,Op termijn zullen dat er vast meer worden, maar dat is voorlopig ook niet het belangrijkste.”

Er worden ontwerpen gemaakt. Een muurtje gemetseld. Dakpannen gelegd. Getimmerd. Geschilderd. Van pvc-buizen wordt een klein pennenbakje gemaakt; de werkzaamheden gaan van ruw naar verfijnd, maar alles geschiedt met de handen en met gereedschap.

Het project sluit aan bij de lijn die het kabinet vorig jaar uitzette. Daarin stelt minister Van Engelshoven dat de samenwerking tussen het VMBO en het MBO verder geïntensiveerd moet worden, omdat er grote veranderingen op de arbeidsmarkt plaatsvinden. Daarin wordt vooral extra geld vrijgemaakt voor technische studies.

,,In de praktijk is het nog steeds zo dat leerlingen een voorkeur hebben voor HBO of WO. Dat is veelal ingegeven door ouders, door hun omgeving. Het is een misvatting dat dat beter is, de realiteit is dat de kansen voor een goede toekomst nu juist liggen in het MBO”, denkt Colijn. ,,Dat is voor de leerlingen zelf vaak geen argument. Die willen het vooral leuk vinden.”

Dat gevoel heeft leerlinge Luiken ook. ,,Het is sowieso heel leuk om eens echt in aanraking te komen met dit werk. Zo’n muurtje metselen is hartstikke leuk. Voor mij althans voor een keertje; ikzelf wil er mijn werk niet van maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »