Snuffelweek H19 loopt heel aardig

OOSTERHOUT – De Snuffelweek bij het Oosterhoutse H19 lijkt een groot succes te zijn. De eerste drie dagen bezochten zo’n driehonderd mensen één van de aangeboden cursussen en daarvan schreven zo’n dertig mensen zich ook daadwerkelijk in. ,,Dat heeft ons ook een beetje verbaasd”, is José Wonders van het Centrum voor de Kunsten enthousiast. Bij H19 worden zo’n vijftig kunstgerelateerde cursussen aangeboden. Voor kinderen, volwassenen, senioren en mensen met een verstandelijke beperking.

Voorheen werden er wel open dagen georganiseerd bij H19, maar zo’n snuffelweek: dat is voor het eerst. ,,De open dag was vaak wat chaotisch. Nu bezoekt men ons veel gerichter. Ze weten wanneer ze welke cursus kunnen bezoeken, dat vindt men toch fijn”, legt Wonders.

Nieuw dit jaar in het aanbod: de H19academie. Een academische tak binnen de beeldende kunst, bestemd voor mensen die er al veelvuldig mee bezig zijn. Daar kan aanstaande zaterdag gesnuffeld worden, van 10 tot 12 uur.

Bij voldoende inschrijvingen komt er een musicalkoor voor kinderen en er wordt een rockfabriek gestart. Daartegenover staat dat er een teken- en schildergroep is afgevallen.

De Doe- en de Timmerfabriek zijn deze donderdag gecombineerd. Bij het doe-gedeelte is John van Gils de docent, het timmeren wordt gedaan door Annamária Paizs. ,,We gebruiken verschillende materialen, zoals klei, gips, hout, afdrukken. Soms doen we drie weken over één kunstwerk. Het is creëren in alle vrijheid”, legt Van Gils uit. Op dat moment is de 11-jarige Emma bezig met het opbouwen van een toren van klei. ,,Dat is een vaardigheid: een toren hol opkneden. Vanuit die toren gaat ze dan een mens creëren.”

Van Gils geniet ervan. De fantasie van kinderen. ,,Het komt ten goede van de prestaties op school. Je voelt het materiaal, je werkt naar iets toe. Hier ben je bezig en dat reikt veel verder dan het leren van alleen vaardigheden. Ik zie hier vaak kinderen helemaal opleven.”

Het begint met een basisopdracht. Bij kinderen komt vervolgens de fantasie op gang, terwijl volwassenen de vaardigheid willen leren en perfectioneren. ,,Dat is een titanenstrijd, je wil hen bewegen avontuurlijk te blijven”, grijnst hij.

Inmiddels lukt het Emma om haar toren steeds wat hoger te krijgen. ,,Ik wilde vorig jaar al meedoen, maar toen was ik te laat. Vorige week hoorde ik van de Snuffelweek, ik wilde heel graag naar de Doefabriek. Ik knutsel graag en hier zit alles in. Thuis ben ik ook vaak bezig en ik wil het allemaal wat beter leren. En natuurlijk hoop ik hier ook nieuwe mensen te ontmoeten.” Dat ze nu soms drie weken gaat doen over een kunstwerk, vindt ze juist prettig. ,,Dat heb ik thuis ook. Dan ben ik bezig, maar heb niet voldoende materialen. Dan koop ik wat en dan verandert mijn werk helemaal. Maar ik ga wel dóór met waar ik mee bezig was.” Vlakbij zit de 10-jarige Bart te timmeren. ,,Doe ik thuis ook. Mijn opa kluste vroeger graag, mijn vader heeft zijn gereedschap inmiddels geërfd. Maar hij doet er niets mee. Ik vind het juist leuk, kijk vaak op YouTube hoe mensen het doen. Het liefste ga ik apparaten uit elkaar halen. Met beleid, stukje voor stukje.” Docente Paizs heeft goed nieuws. ,,Dat is precies waar we straks mee beginnen, volgende week neem ik een dvd-speler mee die je uit elkaar mag halen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven