OOSTERHOUT – Het herstructureringsplan voor de wijk Slotjes-Midden is in volle gang. De portieketagewoningen zijn gerenoveerd en geven de buurt een opwaardering. Begin volgend jaar worden de flats aan de Loevensteinlaan, Wilhelminakanaal Noord, Johan de Wittstraat en Heinsiusstraat gesloopt. Het moet de Oosterhoutse volksbuurt een kwaliteitsimpuls geven, die medio 2023 voltooid zal zijn. De nieuwe bewonersorganisatie van Slotjes-Midden bestaat nu een jaar en maakt zich hard om de wijk leefbaar, gezellig en veilig te maken en houden. Ze zetten volop in op samenwerking onderling. ,,We blijken al zes jaar een jeugdwerker te hebben, maar we wisten als bewoners niet wie dat was.”
Penningmeester Jolanda van Trier is de positiviteit zelve en weigert te klagen. Ze gelooft in verbinding, ziet graag dat mensen elkaar leren kennen. ,,We hebben in activiteitencentrum De Slotjes voor het eerst een Burendag georganiseerd. Het was echt een succes, veel meer dan we verwachtten. Zelfs achteraf kregen we nog complimenten van mensen die het zo leuk vonden.”
Er formeren zich langzamerhand werkgroepen, die allerhanden problemen kunnen tackelen. Dat mag gerust méér. En vooral: even divers als dat Slotjes-Midden is. ,,Burgemeester Mark Buijs nodigde ons uit in Boxtel, waar hij hiervoor burgemeester was. Hij wilde ons laten zien hoe het er daar aan toe gaat, ter inspiratie.”
Ze wil maar zeggen: hun initiatief wordt serieus genomen. Ze worden gehoord. En misschien wel het fijnste: de lijntjes zijn kort, er kan snel en efficiënt gehandeld worden. ,,We weten wat er speelt, want we wonen er. Maar het is geweldig dat we er ook een stem in hebben, over sommige dingen mogen meepraten.”
Ze denkt daarbij bijvoorbeeld ook aan het nieuw te bouwen gemeentehuis, in de wijk. ,,We hopen dat er een mooie, openbare stadstuin bij komt; veel bewoners hier hebben geen tuin. Dan verlaag je ook de drempel tussen burgers en de gemeente.”
De bewonersorganisatie is nieuw. Voelt als nieuw. Ze zijn nog zoekende, enthousiast en leergierig. Willen zichtbaar zijn, maar houden een slag om de arm op sociale media. Omdat dat -hoe positief de insteek ook zal zijn- toch dat geklaag en gevingerwijs in de hand werkt. Liever zijn ze op straat zichtbaar en proberen ze actief met iedereen te praten. Ook met klagende mensen.
Ze vergaderen als bestuur zesmaal per jaar, waar bijvoorbeeld de wijkagent, de genoemde jeugdwerker en iemand van de gemeente bij aansluit. ,,We willen er voor alle doelgroepen zijn. Bij de Burendag bereik je ouderen en kinderen. Maar niet de niet-Nederlanders en ook niet de jeugd. We zoeken nog echt.”
Ondernemers geven soms aan dat ze last hebben van hangjeugd. Van Trier ziet hen graag een werkgroep vormen, om hier samen oplossingen voor te zoeken. Zaken als diversiteit, eenzaamheid, criminaliteit, overlast, afval: als bewoners onderling communiceren en elkaar weten te vinden is er veel te winnen, denken ze. Ze zou het liefste in het centrum van De Slotjes een soort popupkeet hebben, met vrije inloop. Voor de zichtbaarheid. ,,Bij de speeltuin, midden in de wijk. Misschien samen met Thuisvester. Ik zou daar zo een middagje willen zitten. Lijkt me heerlijk.”