Skaten is een eigen wereldje

Skaten is een eigen wereldje

BREDA – Ongeveer de helft van de mondiale top 20 skateboarders reed dit weekend in Breda. In Pier 15 werd namelijk voor het eerst een World Cup georganiseerd, als opmaat naar de Olympische Spelen in Tokyo.

Toppers uit Argentinië, Brazilië, Rusland, de VS, het Oostblok. Vijftig heren, tien dames. Dat er dames meedoen aan een dergelijk toernooi is vrij bijzonder, maar dat verandert langzaamaan. De sport wordt steeds populairder bij vrouwen, merkt Rinse Staal van de organisatie. Die populariteit ondervindt de 14-jarige Keet Oldenbeuving uit Utrecht ook. Ze is de topfavoriet, maar de concurrentie -uit Rusland en de Benelux- valt haar verre van tegen. ,,Het is leuk om te merken. Ik zie ook steeds meer meisjes beginnen met de sport. Een jaar geleden hadden hier hooguit vijf meisjes aan meegedaan.”

Geen onderscheid

Niet alleen de wereldtop doet mee, het was een kwestie van inschrijven. In het skateboarden maakt men immers geen groot onderscheid tussen amateur, semi-pro en pro. En eigenlijk ook niet tussen man, vrouw of leeftijden. Dat is de charme, denkt Oldenbeuving. ,,Ik word helemaal niet gezien als 14-jarig meisje. Skaten is een eigen sociaal wereldje, waar iedereen elkaar helpt.” Zonder naar niveau, leeftijd of sekse te kijken, dus.

Het Bredase Pier 15 is in dat opzicht de perfecte baan. Want, constateert Oldenbeuving: ,,Het is modern met een lage drempel. Deze baan is perfect voor beginners en voor die wereldtoppers. Iedereen krijgt hier genoeg uitdaging.” Het is aan de jury om de winnaars aan te wijzen.

Speciaal voor het toernooi werd de capaciteit aan toeschouwers iets uitgebreid tot 600 middels een stellage. Volgens Rinse bezochten dit weekend zo’n 2000 toeschouwers de hal op het Havenkwartier.

Winnaars

Deze World Cup werd aan het vierjarig bestaan van de skatehal gehangen. ,,We zouden dit best eens in de twee jaar willen doen”, overweegt Staal. Wellicht is de volgende World Cup derhalve in 2020, iets voor de Olympische Spelen. Bij de heren won de Braziliaan Ivan Monteiro de hoofdprijs á €3000,-, bij de dames ging Oldenbeuving er met de hoofdprijs van €1000,- vandoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »