Waar de Sint is, waar de Pieten zijn: daar is de opwinding

Waar de Sint is, waar de Pieten zijn: daar is de opwinding

BREDA – Een gesprekje is schier onmogelijk met hem te voeren, ondanks verwoede pogingen van zijn vader om hem bij de les te houden. Leän Secic uit Breda is vier jaar oud en heeft het niet meer. Wat hij gevraagd heeft aan Sinterklaas? Cadeautjes! En pepernoten! En weg is de aandacht weer. Kan hij misschien iets specifieker zijn? ,,Auto’s. Een trein. Een vrachtwagen met een container, een hijskraan.” Het komt er stamelend uit, met een beetje hulp van zijn vader. Meer komt er niet meer, Leän is té opgewonden.

Rond kwart over 2 vanmiddag arriveerde Sinterklaas in de Haven van Breda. Aan de relingen van de Haven en van de Prinsenkade: rijendik met enthousiaste kinderen en daarachter hun ouders. Tientallen Zwarte Pieten zorgden voor aankomst al voor vermaak. Zij deelden pepernoten uit, gingen op de foto, maakten muziek. Op het water zelf scheurde SpeedPiet met een waterscooter, zodat ook daar alvast wat te zien is. Als de eerste boten met Pieten daadwerkelijk in zicht komt, levert dat vrolijkheid en opwinding op. En dan: de stoomboot. Ingeluid door haar karakteristieke toeter.

Het begint te regenen. Een natte miezer. Het is koud en guur als de Sint aan wal klimt. Overal worden paraplus opengeklapt. Ook in de Vismarktstraat staat het vol. Op de Grote Markt is het dan nog leeg. Er staan dranghekken, de kinderkopjes glanzen van de regen; daar geeft het vooralsnog een wat desolate indruk. Daar waar de Sint is, daar waar de Pieten zijn: daar is de opwinding. Daar wordt gezongen, daar worden pepernoten uitgedeeld. De Sint is weer in het land, in Breda gevolgd door de traditionele Zwarte Piet. De discussie wordt hier vandaag niet gevoerd, zo lijkt het. Hier draait het om de kinderen, die de Goedheiligman verwelkomen. Die deze Pieten nu verwelkomen. En dat doen ze in grote aantallen en met veel warmte. Daar kan de guurheid van de discussie en de guurheid van de weersomstandigheden niet tegenop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »