BREDA – Zie het als ludiek en positief protest, met kritische kanttekening. Deze ochtend start het rolstoelende stel Sinéad Power (31) en Benjamin Wessels (31) aan hun eigen Nijmeegse Vierdaagse. De route: van Breda naar Helvoirt, dan naar Handel, naar Tiel, om vrijdag te eindigen bij de echte finish in Nijmegen. Iedere dag rijden ze veertig kilometer. Voor beiden een afsluiting van een moeizame periode en dus belangrijk. Maar aan de échte Vierdaagse mochten ze, tot hun teleurstelling, niet meedoen.
Ze hadden zich al ingeschreven en waren volop in training. Wessels onderging in januari een operatie, waarbij zijn schildklier verwijderd werd. De botten van de voormalig rolstoelbasketbalinternational waren altijd fragiel en zo liep hij al 57 botbreuken op. De ingreep lijkt te werken en hij zag de Vierdaagse dan ook als ultieme afsluiting. Power raakte in 2011 volledig verlamd, maar knokte zich terug. Inmiddels is ze niet meer volledig afhankelijk van haar rolstoel. De Vierdaagse zou de bekroning moeten worden
Eigenlijk waren ze met drie. Wessels en Michael Schoenmaker hadden dispensatie aangevraagd, om de veertig kilometer te mogen rijden. Voor rolstoelende mannen staat eigenlijk vijftig kilometer per dag, maar dat was voor hen niet haalbaar. Het verzoek werd echter afgewezen. ,,Ze zeggen dat je in een rolstoel al voordeel hebt, omdat het gemakkelijker voortbewegen is”, legt Power cynisch uit.
Power, onlangs benoemd tot één van de Bredase Smaakmakers -ze is oprichtster van stichting Roll With Us-, wilde gelijk rebelleren. Een statement maken. Het werd deze ludieke alternatieve Vierdaagse.
Heel goed voorbereid zijn ze niet. ,,De eerste twee nachten zijn de bed & breakfasts geregeld, dag drie kijken we naar wat luxueuzer. De route hebben we via Google Maps samengesteld: als een fietser deze kan fietsen, kunnen wij er rollen, toch?”, grijnst Power. Ze houden zich aan de Vierdaagse-regels. Vertrekken net als de lopers in Nijmegen iedere ochtend om 4:45, om vóór 17:00 weer te arriveren. ,,We proberen de mogelijkheden te laten zien. Ook aan andere rolstoelers.”
Ze hebben alleen elkaar. Geen steun van 20.000 medelopers, zoals in Nijmegen. Ze hebben wat eten bij zich. Medicijnen, een noodpakketje, een powerbank en elkaar. ,,Natuurlijk staan er mensen paraat die we kunnen bellen; in principe zijn we altijd maar een uurtje rijden van Breda.” De spanning bij de twee is sinds zondag groot. ,,Wij willen vrijdag aankomen op de plek waar alle lopers aankomen”, legt ze uit. Daar zullen ze verwelkomd worden door hun naasten en fans. Ze kunnen niet binnen via de officiële route arriveren. ,,Via de achteringang, zoals we helaas vaak gewend zijn”, klinkt Powers cynisch.