NIJMEGEN – Dinsdagochtend startte het rolstoelende stel Sinéad Power (31) en Benjamin Wessels (31) hun alternatieve Nijmeegse Vierdaagse, vanuit Breda. Een ludiek protest: het verzoek van Wessels om 40 kilometer per dag te rollen in plaats van 50 werd afgewezen. Vrijdagmiddag kwamen de twee na 160 kilometer rollen inderdaad aan in Nijmegen.
Power en Wessels hadden zich in een eerder stadium aangesloten bij de X-Toppers uit Limburg, die als uitgangspunt hebben dat iedereen kan sporten. Karel Dollekens zou met hen meegaan als buddy. Hij zet zich als gemeenteambtenaar in om Breda toegankelijker te maken. In plaats van de twee Bredanaars, werd Dollekens nu gekoppeld aan de licht verstandelijk beperkte Dave. ,,Ik ontmoette hem maandag en nu ken ik ‘m door en door”, vertelt Dollekens vanuit Nijmegen. Ze liepen met een groep van achttien man. ,,Vandaag is het volhouden. Het is hem vooral moed inspreken wanneer dat nodig is. Maar het publiek hier steunt ons ook, de X-Toppers komen zo ook al negen jaar en worden steeds bekender.”
Hij ervoer het soms ook als een participerend onderzoek. ,,Er zijn hier rolstoelers bij, dus dan kijk je echt door hun ogen. Uit ervaring weten zij de toiletten te vinden, of hoe zij moeilijkheden kunnen tackelen.” Dat geldt ook voor Power en Wessels, waar Dollekens via WhatsApp veel contact mee heeft. ,,Zij denken echt in mogelijkheden en laten zich niet tegenhouden. Dit wil je kunnen bereiken, dat is de boodschap.”
Want dat duo had een relaxte tocht; iedere dag startten ze om 5 uur, op de eerste dag kwamen ze al om 12:15 binnen. Maar helemaal moeiteloos ging het niet. Belandden bijvoorbeeld op een heuvelachtig zandpad. ,,Ik denk eigenlijk dat Google Maps onze grootste tegenstander was”, grijnst Wessels, die dankzij de navigatie op woensdag ruim 9 kilometer teveel reed. Ze klinken vrijdag opvallend fris. ,,Het was goed te doen. Als je even ligt of pauzeert is het zwaar. Als je in de flow zit gaat het toch redelijk vanzelf, we hadden een toptocht. We zijn natuurlijk wel vermoeid; onze humor werd gaandeweg wat simpeler”, vertelt Power. Volgend jaar hopen allen ‘gewoon’ aan de Vierdaagse mee te doen. ,,Met een Bredase afvaardiging van de X-Toppers, dat zou echt heel mooi zijn”, vindt Dollekens.
(Evt.: reactie Vierdaagse: Woordvoerder Vierdaagse. ,,Er doen in totaal 25 rolstoelers doen mee. Zij doen dezelfde afstanden als de wandelaars. De Vierdaagse is een prestatiewandeltocht; er wordt gekeken naar internationaal erkende normen in de sport. Ofwel: iedereen doet mee conform de reglementen. Er kan dispensatie verleend worden, maar dan moet er voldaan worden aan een aantal eisen. Ik ken deze situatie niet, maar zij voldoen daar blijkbaar niet aan. De actie zelf vinden we gewoon leuk. We hopen dat ze het halen en vier geweldige dagen hebben.)