Simon Bouwens: ‘Ik kan weer naar m’n grote liefde’

Simon Bouwens: ‘Ik kan weer naar m’n grote liefde’

BREDA – De 39-jarige Simon Bouwens gaat al vanaf zijn twaalfde naar NAC, maar daar dreigde dit jaar even een einde aan te komen. Simon heeft een verstandelijke en lichamelijke beperking en kan daardoor niet zelfstandig gaan. Goede vriend van de familie Bouwens Henny van Oosterhout begeleidt Simon al 25 jaar naar het stadion, maar ondervindt teveel fysieke ongemakken om die taak te continueren.  Simons zus Wendy plaatste daarop een oproep op Facebook. Als Marco Jansen (51) de oproep onder ogen krijgt, twijfelt hij geen moment.

Facebook

Wendy plaatst haar Facebookbericht op 10 juni: ze zoekt een vrijwilliger die Simon wil begeleiden bij NAC. De vereisten: iemand die betrouwbaar en rustig is en duidelijk met Simon en de familie kan communiceren. ,,Natuurlijk was ik wat sceptisch, op Facebook is immers niet iedereen even aardig. Maar tot mijn verbazing had ik vervolgens een dagtaak aan alle reacties.” Het bericht wordt 84 keer gedeeld en de reacties zijn uitermate positief. Er komen zelfs drie serieuze gegadigden uit, waarbij Jansen eruit springt. ,,Ik mocht eerst op een soort sollicitatie met Wendy, hun moeder en met Simon zelf. Logisch natuurlijk en het klikte gelijk erg goed tussen ons allemaal.”

Helicopterview

Jansen presenteerde hierbij gelijk een plan van aanpak: de helicopterview. ,,We gaan niet als maatjes, maar ik begeleid hem ‘van bovenaf’. Ik wil niet dat hij mij claimt, ik wil dat hij geniet. Hij moet vooral zichzelf kunnen zijn, zijn eigen identiteit behouden en zich niet aan mij optrekken.”

Jansen werkte al elf jaar als pedagogisch medewerker, maar liep zelf twee jaar geleden een heftige burn-out op. ,,Ik heb in die tijd veel vrijwilligerswerk gedaan, zoals ondersteuning bij het G-voetbal bij NAC. Ik houd enorm van deze groep mensen. Nu voel ik me sterker dan ooit en ik hoop op termijn deze doelgroep weer te mogen gaan begeleiden. Ik merk dat ik me op mijn gelukkigst voel als Simon zich straks ook gelukkig voelt.”

Ook Simon is erg blij met Jansen als begeleider. ,,Toen Henny stopte was ik bang dat mijn grote liefde weg zou vallen. Dat wilde ik niet, ik wilde nog zó graag naar NAC.” Aanstaande zondag gaan ze voor het eerst samen, naar NAC – PSV. ,,Met Henny praatte ik, vloekte ik, we gingen heel erg samen de sfeer in. Natuurlijk is het afwachten hoe dat met Marco gaat, maar ik heb daar wel een goed gevoel bij.”

Fantasieën

Doorslaggevende factor voor Simon en de familie was de achtergrond van Jansen. ,,Ik weet hoe ik moet handelen in noodsituaties en heb ervaring in de omgang. Het plezier van Simon is het allerbelangrijkste.” Simon kijkt alvast uit naar de eerste wedstrijd en naar het nieuwe seizoen. Hij wijst op zijn kledingkast vol met NAC-spullen. ,,Ik fantaseer er nog over om samen met Pierre van Hooijdonk op de foto te gaan. Of naar de Cordial te gaan, als er een Nederlandstalige artiest speelt. Of… om nog eens met álle spelers op de foto te gaan, dat lijkt me geweldig.” Jansen kijkt vertederd naar Simon. ,,We gaan die wensen in ieder geval proberen te realiseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »