Schrijversdag zorgt voor inspiratie op Newmancollege

BREDA – ,,Door de woorden te lezen, roep je zelf een beeld op. Als ik jullie vraag een ‘oud, vervallen station’ in te beelden, hebben jullie allemaal een ander plaatje in het hoofd.” Om leerlingen te enthousiasmeren voor het geschreven woord, werden auteurs Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Jaap Robben en Ronald Giphart dinsdagmiddag op het Newmancollege uitgenodigd voor een schrijversdag. Zo’n 179 leerlingen bezochten de colleges.

Nee, veel respons krijgt Giphart niet als hij vraagt wie er graag leest. ,,Gek, want ik weet zeker dat de meesten van jullie vroeger wél graag lazen.” Hij poogt connectie te maken met de ruim veertig leerlingen in deze klas. En vindt deze. ,,Van lezen word je slimmer. Op deze leeftijd zijn jullie bezig jezelf te positioneren ten opzichte van anderen. Jullie zijn bezig de mensen te worden die jullie worden.” Hij draagt een gedicht voor, met anapestmetrum. ,,Eigenlijk is dat een flow, dat doen rappers ook.” Daar vindt hij Gianey Heinze, uit havo 4. Die schrijft wel eens raps, maar tot teleurstelling van Giph heeft hij er geen paraat. Heinze en Giphart dollen elkaar gedurende het volledige college. Als Giphart vertelt over seks, zorgt dat voor gegiechel in de klas. Voor ongemak.  Waarom, vraagt Giphart zich af? ,,Jullie ouders hebben het ook gedaan om jullie te krijgen.” Een jongen complimenteert de schrijver dat hij zo rustig over dit onderwerp durft te praten. ,,Net zoals met schrijven, wil je soms mensen op de kast jagen. Jullie gaan straks óók seks hebben, iedereen doet het. Het blijft een onderwerp waar spanning op zit, dat is leuk.”

Heinze is enthousiast. ,,Ik herken mezelf wel in deze man. Het was leuk dat hij me af en toe pakte, dat zou ik zelf ook doen. Zelf schrijf ik veel korte verhalen en docenten geven me hier vaak positieve feedback op; ik vind het ook leuk om te doen. Ik speel met het genre tijdreizen, wat soms best ingewikkeld is.” 

Het Newmancollege nodigt jaarlijks schrijvers uit. Door het 60-jarig jubileum dat de school deze week viert werd ditmaal wat grootser uitgepakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven