Scholieren doen proefjes met kool

RAAMSDONKSVEER – Leerlingen van groep 8 van de basisscholen zijn al volop bezig met het nieuwe schooljaar. Om de drempel naar de middelbare school te verlagen, zijn er tal van meeloopdagen. Zoals de Wetenschapmiddag van het Dongemond College, waar woensdagmiddag 52 leerlingen alvast kwamen proeven aan de lessen. Zij zijn afkomstig van 21 verschillende basisscholen in de omgeving.

Voor Amy uit Made is het een uitgemaakte zaak. ,,We doen nu natuurlijk alleen de leuke dingen, maar dit gaat het wel worden. Ik voel me hier veilig en geborgen, dat vind ik belangrijk. Techniek vind ik leuk, ik denk graag na.” Samen met Julia heeft ze een scheikundig proefje gedaan met rode kool. ,,Wat ik hier precies mee kan weet ik niet, maar het was leuk om er zelfstandig mee aan de slag te gaan, zonder docent.” Zo ervoeren Maud en Aymée uit Dussen het ook. ,,Wij beginnen de weg in de school inmiddels steeds beter te kennen. Dat is toch fijn als we straks in augustus hier beginnen.”

Wat verderop zit de andere helft van de 52 te werken met de computer. ,,Je merkt dat ze nog veel sturing nodig hebben van de docent, dat ze niet goed zelfstandig tot oplossingen komen. Dat gaan ze volgend jaar wel leren”, observeert Anja Meeuwis, teamleider van de brugklas. Zoals de Madese Eva, die een 3d-ontwerp maakt van een object. ,,Hóe ik het precies doe? Ik zou het niet nogmaals kunnen, denk ik.” Zij komt wel voor de bètavakken, met name voor biologie en aardrijkskunde. ,,Ik wil heel graag weten hoe iets in elkaar zit. Hoe iets werkt. Maar dit voel ik nog niet zo.”

Op 13 februari wordt op het Dongemond College in Made een soortgelijke middag georganiseerd; op 27 februari wordt de Wetenschapsmiddag in Raamsdonksveer herhaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven