Scheidingsbreuk Mastbos in ere hersteld. Maar hij is nog maar zo klein

BREDA – Goed, hij is nog niet zo robuust, nog niet zo opvallend en nog niet zo markant als zijn voorganger. Maar hij is dan ook nog maar een jonkie. Nog maar 40 jaar oud, nog maar elf meter hoog. Op de plek in het Mastbos waar in 2017 de 250-jaar oude scheidingsbeuk door ziekte omgekapt moest worden, is een nieuwe scheidingsbeuk geplaatst.

Het was een gemis in Breda. Een pareltje in het Mastbos. Een plek dat door vele Bredanaars in het hart gesloten was. Maar die oude boom was doodziek. Met alle gevolgen van dien: er braken takken af, de veiligheid was in het geding.

Er werd geld ingezameld. Via de Naar Buiten Fair in 2017. De gemeente Breda legde wat bij. Een nieuwe beuk werd gevonden in Baarn, bij het Bomencentrum. Een boom met potentie voor de komende eeuwen. De vooralsnog nogal korte levenswandel van deze boom? In 1974 als beukennootje gevonden in Nederland of in Duitsland. Opgegroeid in Zundert. Staatsbosbeheer nam de stevigste beuken in de jaren ’70 mee naar Baarn. Kortom, een belangrijk deel van zijn jeugd bracht hij al door in deze buurt.

De beuk was niet alleen om haar markante voorkomen belangrijk. Het heeft ook cultuurhistorische waarde: de beuk is onderdeel van het Vierkant van Maurits, dat 399 jaar geleden werd aangelegd. Prins Maurits gaf in 1621 opdracht om het gebied rondom het Mastbos in kaart te brengen, want hij wilde het bos fors uitbreiden. Er werd een vierkant ingetekend, dat vervolgens grotendeels werd gerealiseerd. Bestaande uit de Stouwdreef, Mastenlaan, Oude Postbaan en de Goordreef. In 1800 kwam er een fikse storm en was er een herplant nodig. Er werden dreven aangelegd, die het Vierkant kruisten en om zo’n kruising te markeren werd er een stevige boom geplant: een scheidingsbreuk.

Met het planten van deze nieuwe beuk werd ook een tijdscapsule in de grond gedaan. ,,Want toen we de oude boom verwijderden, kwamen we oude spullen tegen. Kogelhulzen, potscherfjes, een Zeeuwse Duit uit 1767. Die doen we er weer in”, zei Guus Verhorst, gebiedsmanager van Staatsbosbeheer. Daar werden de bevindingen van historicus Ben van der Veer bijgedaan. Wethouder Paul de Beer stopte er ook een sleutelhanger van Crossmark erbij, om de steeds zachter wordende grens tussen stad en bos te symboliseren. ,,We willen deze tijdscapsule de komende driehonderd jaar niet meer terugvinden”, sprak Verhorst. ,,Deze boom is door iedereen gemist en hoewel dit een nieuw exemplaar is, hopen we toch dat bezoekers van het Mastbos ook deze boom weer in de harten zullen sluiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »