Samen sporten en een beetje op elkaar letten

Sporten is voor iedereen even belangrijk en zou daarom ook voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Gistermiddag kwam de allerlaatste uitgave van SPRINT Magazine uit. Een speciale editie, die met een oplage van 2100 breder ingezet zal worden dan alleen de atletiekvereniging. Het blad werd gelanceerd middels een gecombineerde estafette van lopers en rolstoelatleten.

Gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur in Noord-Brabant Henri Swinkels had bij aanvang van zijn termijn een doelstelling: er zouden 50.000 nieuwe sporters met een beperking bij verenigingen moeten aansluiten in deze provincie. Vooralsnog zijn dat er 35.000. ,,Je moet een doelstelling neerzetten, maar het gaat om de mindset. Veel mensen met een beperking denken dat ze niet terecht kunnen bij een sportclub. Veel accommodaties hebben er echt werk van gemaakt, zoals hier bij Sprint. Iedereen kan sporten, de drempels verdwijnen meer en meer. Het is goed om dat te laten zien”, legt hij uit.

Albert van der Mee is al 46 jaar bij Sprint aangesloten als discuswerper en is slechtziend; zijn zicht is nog geen 10 procent. ,,Maar toch kan ik hier blind de weg vinden”, grijnst hij. Het terrein is zo ingericht dat eenieder met een beperking er probleemloos kan sporten.

Een beperking hoeft niet alleen fysiek te zijn. ,,Er sporten hier ook mensen met bijvoorbeeld een beginnende dementie. Het gaat erom dat je een beetje op elkaar let, elkaar helpt waar nodig”, weet Nieuwe Nobelaer-directrice Hilda Vliegenthart, die dikwijls op deze locatie en erbuiten sport.

Onlangs verloor zij haar moeder. Ze schreef een column in het magazine over de emotionele nasleep. ,,Je zou kunnen zeggen dat ik ook kortstondig beperkt werd, het was fijn dat mensen naar me omkeken”, legt ze uit. En Swinkels: ,,Veel sporters gaan voor resultaat, voor records. Anderen echt voor hun plezier. Dat heeft iedereen met elkaar gemeen en voor eenieder is daarom ook plaats om te sporten.”

Sprint-voorzitter Paul Alberts, Vliegenthart, Swinkels en Sprintredacteur Wouter Schelvis liepen ter lancering een estafette met rolstoelatleten Bart Pijs, Luna Janssen, Raffaele Orrù en Laylani van der Wolf. Het magazine werd gebruikt als doorgeefstokje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »