Saamhorigheid bij Midzomernachtfeesten

Saamhorigheid bij Midzomernachtfeesten

DORST – ,,Vanmorgen was de alcohol van de zaterdagavond binnen nog goed te ruiken”, glimlacht Anton van Alphen, die als lid van fanfare Sint Joris de Midzomernachtfeesten in Dorst mede organiseert. Hij doelt op de kerkdienst die zondagmorgen niet in de kerk, maar in de feesttent plaatsvond.

De Midzomernachtfeesten zijn alweer drie jaar een vierdaags evenement, die het hele dorp samenbrengt. ,,Dit soort evenementen zijn belangrijk. We proberen ieder jaar alle leeftijdscategorieën te bedienen en enkele verrassende elementen toe te voegen.” De rommelmarkt, kermis, feesttent en orkesten: die zijn er elk jaar, al sinds de start twaalf jaar geleden. Ook het verenigingsleven laat zich hier nadrukkelijk zien, in de hoop nieuwe vrijwilligers te werven. ,,In een dorp is het goed om actief deel te nemen en samen te leven. Je gezicht te laten zien en te helpen waar nodig. Dat hoeft natuurlijk niet, maar we willen wel laten zien: je krijgt er ook zoveel voor terug.”

Een van de verrassende elementen dit jaar zijn een zestal standwerkers, ten midden van de vele kraampjes, zoals Lydia van de Ruit uit Capelle aan de IJssel. ,,Standwerken is een cabaretvorm op de markt. Ik verkoop zeep en geef daarbij een demonstratie.” In Dorst is een voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Standwerken: Van de Ruit prijst haar waar op een ludieke marktkoopvrouwwijze aan, een anonieme jury beoordeelt haar. ,,Het is een vorm van vermaak op de markt; actief inspelen op je publiek”, legt de éénmalig kampioene uit. In Dorst is de toeloop niet bijster groot, ondervindt ze. ,,Ik begin pas als er minstens drie mensen staan. Op andere markten sta ik regelmatig voor honderd man een demonstratie te geven, hier heb ik pas enkele malen gespeeld voor hele kleine groepjes.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »