BREDA – Een penetrante geur van uitwerpselen. Een paar dode en diverse zieke dieren. Als de politie op 14 november 2018 een huis aan de Kersterenlaan binnenvalt, treffen ze in totaal 43 katten en twee honden aan. Verwaarloosd. Ze zijn van de 52-jarige M.S. uit Breda, die twee dagen eerder wegens de kattenoverlast uit huis is geplaatst door de woningcorporatie. Hij noemt de aanklacht ‘overdreven’ en verzorgt de dieren juist met veel liefde. ,,De dieren zaten nu twee dagen alleen. Ja, dan ziet het er zo uit.” S. moest zich verantwoorden voor de politierechter.
De officier van justitie gelooft niet in zo’n snelle escalatie. ,,Dit is een langere tijd van slechte verzorging, dat kan niet anders.”
S. zit terecht voor twee zaken, want twee weken later wordt verwaarlozing van zijn twee honden vermoed. Alle dieren werden overgeheveld naar Stichting Poor Animal, dat zwerfdieren opvangt. ,,Mijn honden zijn zeer agressief, dus verzorgde ik ze. Mij doen ze niets, daarom sliep ik bij ze in het hondenhok”, legt hij uit. Maar S. was vaak dagenlang weg, zegt eigenaar Martin Kroon van Poor Animal. En de honden moesten toch eten. Toen hij hen wilde voederen, werd hij aangevallen. ,,S. was vaak weg. Soms sliep hij bij zijn honden in het hok op ons erf, echt tegen onze zin. Na die aanval wilden we S. en de honden daarom echt weghebben.” Een van de honden is inmiddels overleden.
S. wil zijn nog levende hond laten inslapen, maar dat kost hem 750 euro. Geen verzekering die het dekt en dit geld heeft hij echt niet. ,,Maar ik wil niet dat mijn hond straks een kind doodbijt. Dat risico is er wel”, waarschuwt hij.
Volgens de advocaat van S. zouden de problemen met de katten wel degelijk in twee dagen kunnen ontstaan. ,,Katten raken nu eenmaal snel ondervoed en hebben veel aandacht nodig. Dat kan snel gaan.”
De rechter is streng. ,,Door zoveel dieren in zo’n kleine
woning te verzamelen, ontstaat een onwenselijke biotoop.” Daarom stelt hij een
eis: als S. weer een permanente woning heeft, mag hij straks maximaal twee
katten en twee honden hebben. Die moet hij dan ook frequent laten zien aan de
dierenarts, ter preventie. Voor de verwaarlozing van zijn honden wordt hij
vrijgesproken; volgens de rechter was S. er op dat moment niet verantwoordelijk
over. Hij krijgt voor de verwaarlozing van de katten een taakstraf van 60 uur,
waarvan 40 uur voorwaardelijk. Op dit moment heeft S. geen vast adres en kan
hij dus niet zorgen voor zijn valse hond. Deze zal daarom een spuitje krijgen,
beslist de rechter.