Rugdekking van NAC zorgt voor nieuw perspectief

BREDA – Eind februari startten tien jongeren met het leerwerktraject Rugdekking bij NAC. Een baan van elf weken in de beveiliging, met thuiswedstrijden van NAC als leerschool. En uitzicht op méér, op een échte baan. Drie van hen vielen voortijdig al uit. Voor de zeven overgebleven jongeren wegen de laatste loodjes momenteel het zwaarst.

Het was niet één en al plezier. ,,Je ontwikkelt een soort haart-liefde met de anderen”, verzucht Pelle Reniers (19). Michelle Brandenburg (21) vult hem aan: ,,Je leert veel van elkaar. In een team hoef je elkaar niet te mogen.” En Mo Omar (23): ,,Er is respect en verbondenheid; in het stadion weet je wat je aan elkaar hebt.” Deze drie hebben elkaar wél gevonden. Gemotiveerd, hernieuwde ambities.

Ze hebben ieder hun eigen verhaal. Brandenburg komt uit de zorg en wil straks jongerenwerk gaan doen. Of beveiliging op evenementen. ,,Ik kom van Terschelling en zag dit vooral als een mooie kans om nieuwe contacten te leggen.” Ze leerde veel over zichzelf, zegt ze. ,,Bij een wedstrijd stond ik bij de tassenkluis. Na afloop wilde iedereen tegelijk hun tas terug. Er dreigde chaos, dus moet je duidelijk organiseren en communiceren: één voor één. Dat werkte echt goed.”

Reniers werkte voorheen in de metaalbewerking, maar ging door zijn rug en kan dat beroep niet meer uitvoeren. Hij vond het prettig om onder de mensen te zijn. Mensen te helpen. Hij genoot van de B-Side, van de afwisseling van zoveel mensen. Jong, oud, fanatiek, rustig. Hij leerde veel over omgangsvormen. ,,Je moet meebuigen, meegaan in hun plezier. Dan werken mensen echt gemakkelijker mee.”

De in Somalië geboren Omar doorliep in Nederland nog geen opleiding en heeft de politie als einddoel. ,,Tegen Feyenoord stond ik op het veld, in de stromende regen. Ik voelde: ík ben beveiliger. Dat geeft kracht. Het stadion zong: ‘Breda, ik hou van jou’. Kippenvel. Jongens uit Breda, dáár lever ik een bijdrage aan.”

De drie zijn gegroeid als persoon, merken ze. Ze gaan door, gaan via Scorpions voor het Event Security Officer-certificaat en hebben er zin in; ze zijn de voor hen juiste weg ingeslagen. Zeker zes van de jongeren blijven komend jaar als steward bij NAC. Het landelijke traject wordt gefinancierd door Stichting Schouders Eronder. In september staat een nieuw traject op de planning. NAC zoekt daarvoor zo’n 15 jongeren in de leeftijd van 17 tot 28 jaar, die de beveiliging in willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »