Riny van Groesen haalt zijn voetbalspeldjes overal vandaan

MADE – Door voetbalstadions te bezoeken, beland je op plekken waar andere toeristen niet komen. Of zelfs willen mijden. Madenaar Riny van Groesen is een zogenoemde groundhopper: hij gaat naar zoveel mogelijk stadions en wedstrijden in het buitenland en bracht onder het pseudoniem ‘Spilla Pazzo’ -ofwel: speldjesdwaas- het boek Groundhopping All Over The World uit. In eigen beheer, in een oplage van honderd.

Zijn stelregel is: bij ieder stadion een speldje en een sjaaltje kopen. En als er een wedstrijdbezoek aan vastzit ook nog een shirtje. ,,Onlangs reed ik richting Frankrijk en ik zag lichtmasten. Stadion van Zulte Waregem. Toch even gestopt om te kijken.”

In september staat er een tripje naar Israël op het programma. Ter voorbereiding heeft hij al een boekje gemaakt: alle potentieel te bezoeken stadions, met wedstrijdschema, plattegrond en relevante info. ,,Die maak ik altijd, belangrijk deel van de voorpret.”

Duitsland en Engeland worden normaliter gezien als het voorbeeld van de ultieme voetbalbeleving, maar wat hem betreft is het in Zuid- en Oost-Europa het mooiste. ,,De passie. Vooral in Griekenland, Servië en Bulgarije gebeurt veel. Ik vind dat interessant, zoek het op en sta daar graag tussen. Mijn vrouw heeft daar minder mee”, grijnst hij.

Van Groesen bezocht in 1980 voor het eerst een wedstrijd in het buitenland en gaat zeker zo’n vijf a zes keer per jaar naar het buitenland. Hij zit vol verhalen. Over Levski tegen CSKA in Sofia: ,,We hadden de duurste kaarten, eretribune middellijn, omdat het er nogal berucht is. Maar om ons heen zaten nogal wat mensen met hakenkruizen en het lag er vol vuurwerk. In de rust probeerden die gasten de spelers van CSKA aan te vallen. Toen dat niet lukte gingen ze maar met elkaar op de vuist. Toen ben ik wel even tien meter verderop gaan staan.”

Maar het zijn niet persé dit soort randverschijnselen waar Van Groesen naar op zoek is. Het gaat om de sfeer, de beleving, het avontuur. Hoogtepunt wat hem betreft: Vasco da Gama in Rio de Janeiro.  ,,Dat shirt, dat stadion, alles. Alles dat ik ervan verwachte werd waargemaakt. We zaten daar ook tussen de ultra’s, want die tribune lag in de schaduw. Met mijn shirtje aan was ik van harte welkom”, kijkt hij terug.

Op het verlanglijstje: verder naar het oosten. Moskou en dieper Rusland in. Buenos Aires en Montevideo, uiteraard, want dat is het beloofde land voor de liefhebber; speldjesdwaas Spilla Pazzo heeft nog voldoende vooruitzichten en voldoende plek voor extra speldjes, shirtjes en sjaaltjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »
Scroll naar boven