Ria Kulsen is selfmade kunstenares

OOSTERHOUT – De vele pittoreske dorpjes in het Middellandse Zeegebied vervelen Ria Kulsen-Jacobs nog lang niet. ,,Er zijn zoveel fraaie plekken, je ziet de hele tijd nieuwe plaatjes die inspireren”, legt ze uit. De Oosterhoutse kunstenares exposeert met 22 schilderijen in het Amphia aan de Pasteurlaan. In restaurant La Cantina hangen 13 werken, die allen de Zuid-Europese sfeer ademen.

Italiaanse dorpjes als Apricale bijvoorbeeld, tegen de Franse grens. Met doorkijkjes, kleurige bloemen. Eeuwenoud, en op veel plekken nog authentiek. Ze maakt er tijdens het reizen foto’s van, om deze later tot stilleven uit te werken. Of dat nu in Istanbul, Dolceaqua, Nice, Venetië of haar eigen tuin in Oosterhout is. Iedere woensdagmorgen schildert ze in het atelier van de Oosterhoutse kunstenares Anja van Oosterhout. ,,Daar mag je kliederen en is het licht goed; thuis heb ik die ruimte niet.” Ze komt er al zeker 26 jaar.

De 75-jarige Oosterhoutse is wat je noemt ‘selfmade’. Dertig jaar geleden deed ze bij H19 wel een oriëntatiecursus, waar ze vooral experimenteerde met het te gebruiken materiaal. Ze prefereert acrylverf, maar uiteindelijk ze het zichzelf allemaal eigen gemaakt. Doet ze alles uit de losse pols, zonder iets van opleiding. Een natuurtalent, noemt haar man Piet haar liefdevol.

Wat opvalt in haar werk: een goed gevoel voor compositie. Voor perspectief, diepte, detail. Maar vooral de warme kleuren. Het zijn niet alleen mediterrane tafereeltjes. Ook mensen. Ze dansen, zitten op een bankje, of zijn aan het werk. ,,Onze zoon Maurice is kunstfotograaf. Van zijn werk raak ik vaak geïnspireerd.” Daar waar hij experimenteert met beelden, prefereert Kulsen-Jacobs realisme. ,,Het moet wel iets echts voorstelen. Het mag best moderner, maar echt abstract wordt het bij mij nooit.”

Bij de kinderafdeling van het ziekenhuis hangen een aantal schilderijen met sprookjes. De Kleine Zeemeermin, de boze fee, of een prinsesje. Die maakt ze nauwelijks meer, maar ze verdienden een plekje in haar expositie.

Als klein kind tekende ze al, maar pas sinds haar kinderen het huis uit zijn doet ze dat wat serieuzer. Over een schilderij doet ze gemiddeld twaalf woensdagochtenden. Exposeren doet ze vaker. In De Bussel of in het Stadscafé. ,,Echte expositieruimtes zijn er niet in Oosterhout, maar dit werkt ook goed. Er komen mooie opdrachten uit voort en ik verkoop soms nog wat werk.” 

De exposities in het Amphia en La Cantina zijn al gestart. Het werk van Kulsen-Jacobs hangt tot 23 augustus op beide locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »