Realistisch, maar een tikkeltje abstract

BAVEL – Een eerste vluchtige blik op het schilderijtje ‘Zomers Zandpad’ van Joke Oomen geeft niet direct de overtuiging. Pas als je langer kijkt zie je enkele abstracte details en roept het werk plots verwondering op. Wint het aan schoonheid. De Bavelse won een door de Brabantse Hoeders uitgeschreven wedstrijd voor amateurschilders, waarin ‘het zandpad’ de opdracht vormde. 120 Brabantse kunstenaars deden eraan mee.

De Brabantse Hoeders zien zandpaden in rap tempo uit de natuur verdwijnen en vestigden er middels deze wedstrijd de aandacht op. Oomen schildert al ruim 35 jaar, genoot een opleiding bij de kunstacademie in Arendonk, maar neemt eigenlijk nooit deel aan wedstrijden. ,,Dit paste goed in mijn thema; ik schilder graag landschappen. Daarnaast vind ik de Brabantse Hoeders een mooi initiatief.” Deze bevestiging smaakt naar méér, erkent ze. ,,Maar ook een volgende wedstrijd moet echt passen in wat ikzelf leuk vind om te doen.”

Oomen is boerin en heeft haar atelier naast de woning. Als natuurgids komt ze regelmatig in de natuur, maar een zandpad dat haar inspireerde zag ze niet gauw in de omgeving. Ze vond een afbeelding van een Drents zandpad via het internet en legde contact met de fotograaf opdat ze er naar eer en geweten mee aan de slag kon gaan.

,,Landschappen vind ik al langer leuk. Mijn werk was ook altijd wel aardig, totdat ik geraakt werd door het werk van Joseph van Ruysevelt”, duidt ze de abstracte details. ,,Hij raakt de realiteit net niet. Het is abstract, maar je ziet wat het is. Dat vind ik een leuk spel.” En dus ligt er bijvoorbeeld een wolk over de bladeren. ,,Het landschap bestaat niet, dat is echt bedacht; met dat spel vermaak ik mij.”

Omdat haar ‘Zomers Zandpad’ een aanmerkelijk kleiner formaat had dan de andere inzendingen, voegde ze er nog wat aan toe. Een plaat, waarin haar werk als het ware verzinkt. Deze plaat schilderde ze in het donkere pruisisch blauw, een kleur die ook veelvuldig terugkomt in haar werk.

Oomen is blij met en trots op haar winnende inzending. Als beloning mag ze 500 euro spenderen aan schilderartikelen. Volgend jaar wordt er weer een schilderwedstrijd georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Thema is dan ‘Humor in Brabant’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »