Rat Verlegh even geen NAC-stadion
BREDA – Andere teams, ander publiek, andere organisator, zelfde stadion. Een uitverkocht Rat Verlegh Stadion is vrijdagavond het decor voor de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland – Denemarken. De Leeuwinnen spelen dinsdag in het Deense Viborg de return.
Aanpassingen
Dat vereist aanpassingen. De staantribunes werden afgelopen week al omgebouwd tot zittribunes. ,,En daar waar nu nog open plekken zijn, worden straks oranje spandoeken gelegd”, weet Leon Aerssens van NAC. Alle reclame-uitingen rond het veld laten nu de bekende sponsoren van Oranje zien. Aan de dakrand zijn de tientallen kleinere NAC-sponsors nog gewoon zichtbaar. ,,Die zijn wel allemaal gescreend op concurrentie.” De kledingsponsor van NAC is voor nu even onzichtbaar in het stadion.
Binnen zijn meer aanpassingen zichtbaar. De te gebruiken ruimtes krijgen een iets andere invulling dan bij NAC. Zo is horeceruimte De Parel op de begane grond omgeturnd tot spelershome, voor speelsters en hun familie. Een van de sponsorruimtes wordt de bestuurskamer, in verband met capaciteit. Bij NAC komen hier ongeveer dertig man op een wedstrijddag, nu zullen er zo’n honderd officials zijn. Dat betekent ook: andere bewegwijzering. Daar is een extern bureau volop mee bezig.
Mannenkleedkamer
Nog een andere invulling: de Deense bondscoach Lars Søndergaard krijgt een aparte kleedkamer van ‘zijn’ vrouwen. Tijdens het EK vorig jaar werden al ruimtes aangewezen als ‘mannenkleedkamer’, dus daar waren geen grote aanpassingen voor nodig.
Omdat vrijdagavond ongeveer de helft van het publiek bestaat uit vrouwen, is een groot aantal herentoiletten nu bestemd voor vrouwen. Ook hier is de bewegwijzering aan de slag gegaan.
Verschil met NAC
Verder hoeft er niet gek veel anders in het stadion. Het publiek is wezenlijk anders, grijnst Aerssens. ,,Bij NAC zijn de vuilnisbakken zelden vol, de rotzooi ligt verspreid over de tribunes. Na afloop van dit soort wedstrijden zitten de vuilnisbakken juist vol en zijn de tribunes opvallend opgeruimd.” En: de veiligheidsmaatregelen zijn van een ander kaliber. ,,De Denen en Nederlanders zitten door elkaar. Dit zijn gezinnen, er is een andere sfeer. Het is eigenlijk niet te vergelijken.”
Bovendien: er zijn klappers voor het publiek. Er zijn dj’s, er zijn jingles en trommels, er zijn mensen die het publiek opzwepen, er wordt met vlaggen gezwaaid. Dingen die bij een Avondje NAC ondenkbaar zijn.