Nederland is een topland, wat betreft hockey. De Bredase hockeyvereniging Push heeft liefst 2500 leden en dat zijn er ongeveer evenveel als het totaal aantal hockeyers in Wit-Rusland en Litouwen samen. Push gaat haar kennis delen met deze twee landen. In het artikel staat waarom.
Door Steven van Beek
BREDA – In 2017 organiseert Nederland het EK Hockey. Bij de toewijzing van het toernooi beloofde de hockeybond KNHB één ding aan de European Hockey Foundation: om de sport mondiaal te laten groeien, worden twinnings –samenwerkingen- tussen Nederlandse profclubs en andere Europese landen gesloten. Gisterenavond werd tijdens de vriendschappelijke wedstrijd Push Dames 1 – Minsk Dames 1 de twinning tussen Push enerzijds en Wit-Rusland en Litouwen anderzijds bezegeld in Breda.
Grote connectie tussen Push en de twee landen is bondscoach Herman Kruis van het damesteam van Wit-Rusland. Hij is tevens lid van Push. “Het grote verschil tussen Nederland en Wit-Rusland is dat de speelsters in Wit-Rusland luisteren naar de coach, in plaats van zelf na te denken. Ik wil dat ze zelf beslissingen nemen en vooral plezier hebben in het hockey.” De samenwerking tussen Push en de twee landen gaat met name om kennis. Bijvoorbeeld op het gebied van coaching, scheidsrechters, marketing, organisatie en structuur. “Wij zijn door de bond gevraagd, want Push is een stabiele, betonnen organisatie. We brengen graag onze kennis over, die wij opgedaan hebben door jarenlange ervaring. Ik ben benieuwd hoe het er daar over een paar jaar uitziet”, geeft bestuurslid algemene zaken Frans Saeijs van Push aan. De samenwerking met Wit-Rusland zal intensiever zijn dan die met Litouwen. Dat is niet uit onwil, benadrukt Tomas Krisciunas, hoofd marketing van de Litouwse bond. “Wij hebben een klein budget, in Litouwen wordt vooral geïnvesteerd in basketbal. We hebben nog geen duizend leden.” Hij is vereerd in Breda te zijn. “Ik vervul deze functie vrijwillig, naast m’n reguliere baan. Wij willen groeien, dus hopen vooral wat op te steken van marketing en coaching.” Gabriella van Doorn coördineert namens de KNHB deze samenwerkingen. “Wij willen het totaalpakket overbrengen. Dus ook jeugd en gehandicaptenteams. In Nederland is de sport populair; alleen Push heeft al meer leden dan deze twee landen tezamen.” Bondscoach Kruis hoopt dat de diverse samenwerkingen snel z’n vruchten zullen afwerpen. “Wij willen dat hockey een wereldsport wordt. Daarom moeten zoveel mogelijk landen naar een bepaald niveau. Wat Wit-Rusland betreft: onze voornaamste doelstelling is om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo, in 2020.”