HOGE ZWALUWE – Een nieuwe energiecoöperatie in de gemeente Drimmelen, om samen duurzame energie op te wekken. Een burgerinitiatief, ontstaan vanuit de protesten die de gemeente vorig jaar teweeg bracht bij de aankondiging van grootschalige zonnevelden. ,,Dat protest moest er wel zijn. De plannen zouden er zonder protest ook echt komen. Maar diezelfde energie hebben we daarna kunnen steken in iets waar iedereen het over eens is: een bijdrage aan de energietransitie”, legt een der initiatiefnemers Camiel Wieme uit.
De gemeente is er blij mee, legt beleidsmedewerker energietransitie Toine van Arendonk van Drimmelen uit. ,,Juist dat het vanuit de mensen uit deze regio zelf komt. Wij willen helpen waar we kunnen, want bij die protesten bleek: we willen hetzelfde.”
Het startte allemaal in Hoge Zwaluwe met acht man, begin dit jaar. Het idee ontstond en een boer stelde zijn dak beschikbaar voor zonnepanelen. ,,Dat was een optelsom, een startpunt. We zijn een paar keer bij elkaar gekomen om te zien wat we konden doen, hoe we dit konden uitbouwen.” Het idee is om met postcoderoosprojecten te gaan werken. De zonnepanelen worden op agrarische daken gelegd. Uiteraard kunnen ook andere daken anticiperen. Door certificaten aan te schaffen kunnen bewoners deelnemen. Het levert hen een korting op de energierekening op.
Klein beginnen. Gekeken naar voorbeelden uit de omgeving. Naar Het Land van Heusden en Altena, bijvoorbeeld. Ook naar het Terheijdense Energiecollectief TEC. ,,Maar daar zit een grote partij achter, wij beginnen echt klein, vanuit de kern, en met louter vrijwilligers.”
De nieuwe coöperatie vroeg aan de gemeente hen te helpen. Zij wilden dan wel dat de gehele gemeente Drimmelen mee zou kunnen doen. Ofwel: zo’n 27.000 inwoners. Dat lukt vooralsnog goed: alleen het dorp Drimmelen zelf heeft nog geen eigen afgevaardigde en ook nog geen concreet begindak. Naar iemand die de kar vanuit Drimmelen wil trekken wordt nog naarstig gezocht. ,,We hebben inmiddels in totaal zo’n dertig man, verspreid over de overige kernen”, legt Wieme uit.
In het najaar organiseert de coöperatie in iedere dorpskern een informatiebijeenkomst, daarna kunnen bewoners zich als lid aanmelden.