Project TEC snel van start

Project TEC snel van start

TERHEIJDEN – Niet opgelegd door de overheid, maar een initiatief dat vanuit de burgers komt. Het aardgasvrij maken van het centrum van Terheijden staat, na een overheidssubsidie van 3,4 miljoen euro, nu echt op het punt van beginnen. De eerste schop gaat dit jaar nog de grond in. Gisterenavond was een eerste informatieavond in de Sint Antoniusabtkerk, waar bewoners hun vragen konden stellen.

Begonnen wordt met de warmtevoorziening van het Puzzelbad, dat middels een buis in direct contact komt met de gymzaal. Die buizen gaan ook de 334 huishoudens in het centrum van Terheijden bedienen. Na het carnaval gaan de Hoofdstraat, Raadhuisstraat en Molenstraat open. Dat zou sowieso al gebeuren, het Traais Energie Collectief (TEC) kan simpelweg gebruik maken van deze werkzaamheden.

Projecten

Het TEC wil graag dat er letterlijk Terheijdense stroom wordt opgewekt. ,,Dat doen we met projecten, die één voor één tot stand komen”, legt Pim de Ridder uit. Zo krijgt het TEC een eigen windmolen op Windpark Zonzeel, waarmee heel Terheijden van stroom kan worden voorzien. ,,En deze stroom komt in onze eigen energiefabriek en wordt vanuit daar verspreid. De enige tussenkomst van de energiemaatschappij is de feitelijke levering aan de huishoudens.” Bovendien komt er een innovatief warmtenetwerk: de huizen worden straks verwarmd met water uit de Mark. Tijdens echt koude dagen kan dit extra verwarmd worden door verbranding van biomassa, verkregen uit olifantengras.

De subsidie komt ten goede voor die eerste fasering van 334 huishoudens. ,,Die subsidie zorgt er ook voor dat de aansluitingen met de huishoudens betaalbaar worden”, legt De Ridder uit. De rest van het dorp wordt in een tweede fase gedaan. ,,Als de overheid of een energiemaatschappij met zo’n plan zou komen, zou er ongetwijfeld scepsis zijn. Maar dit is echt een participatie door Terheijdenaars, dat haalbaar is. We willen dan ook voorlichtingssessies blijven geven, zodat dit initiatief straks ook echt breed binnen het dorp gedragen wordt”, legt wethouder Vissers uit. Het TEC hoopt dat de transitie in 2025 helemaal klaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »