Prinses Nanu van de Jeugdraad Leurse Leut wenst eenieder veel plezier

LEUR – ,,Ik hoop vooral dat jullie heel veel plezier hebben”, sprak Prinses Nanu het volgelopen Turfschip toe. Voor het eerst in veertig jaar heeft Leurse Leut weer een Jeugdraad. Ze werden door Prins Carolus I geïnstalleerd tijdens het traditionele Zwaaigatjesbal, het carnavalsfeest voor kinderen. Een installatie met een medaille, het Stafke, het Leurs volkslied en uiteraard een afsluitende polonaise.

In de kleedkamer spreekt Prins Carolus I Prinses Nanu nog even vaderlijk toe. Nog eens de volgorde van de rituelen, voordat ze het feestgedruis in mogen. Nog even een geruststelling, dat het allemaal wel goed komt. Van een afstandje kijkt Nar Joerieke toe. ,,Voor ons is dit ook nieuw. We zullen ze de komende week veel zien en ze dan ook met een schuin oog in de gaten houden. Niet te veel ermee bemoeien; we willen vooral dat ze hun eigen dingen doen.”

Normaliter zou de Jeugdraad uit vijftien man moeten bestaan, maar dit eerste jaar doet Leurse Leut het met een Raad van Elf, met zeven kinderen. Dat enthousiasme in aanmeldingen komt volgend jaar zeker goed, is de verwachting. ,,We begonnen in november met werven, maar dan is nog geen enkel kind of ouder met carnaval bezig. Pas in januari kwamen de aanmeldingen echt.”

Mitchell is één van de incomplete Raad van Elf en gaf zich als een van de eerste op. ,,Omdat ik carnaval heel leuk vind en ik dit al heel lang wil. Ik wachtte er gewoon op. Het is fantastisch: de muziek, het feest, de optocht.” Voor Nar Kickskuh stond zijn rol vooraf voor hemzelf al wel vast. ,,In de klas ben ik best druk en hang ik graag de clown uit, dus wilde absoluut de rol van Nar op me nemen.” En zeker, hij wil straks graag lol gaan trappen. ,,Bijvoorbeeld bij het ijsjes uitdelen. Het is leuk om mensen te helpen, maar wel met een grapje. Ik heb er echt enorm veel zin in”, klinkt het enthousiast. ,,Ook om straks bij de oudere mensen langs te gaan en hen blij te maken.”

Prinses Nanu zelf vindt het vooral leuk dat ze overal bij mag zijn. ,,Je hebt een voorbeeldfunctie, hoewel ik niet persé op de voorgrond hoef te staan. Of ik nu Prinses ben of in de Raad zit: ik vind het allemaal leuk. Ik was de enige die Prinses wilde worden. Mijn juf vond dat vooral heel erg leuk toen ze het hoorde”, glimlacht ze.

De kinderen weten niet goed waar ze nu echt het meeste naar uitkijken. Alles, eigenlijk wel. ,,Nou, ik kijk zelf toch vooral uit naar Baronie TV, waar wij dinsdagmorgen heen mogen. Ik kijk dat ieder jaar heel veel en nu kom ik er zelf op. Dat gaat voor mij toch wel echt een hoogtepunt worden”, glundert Mitchell alvast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »