Prinsenbeekse helden van weleer herdacht

Mensen die het dorp smoel geven. Door ieder gekend worden. Geliefd zijn door hun verdienstelijke bijdrage aan de samenleving.

Kees Nagelkerke bladert door zijn Prinsenbeeks Toetenboek. Onderschrift: ’58 herkenbare dorpsgenoten van toen en nu’. Hij bracht het boekje in 1997 uit. Inmiddels zijn 36 van hen niet meer onder ons. Zij worden zondag middels een expositie herdacht.

,,Janeke de Vries”, grijnst Nagelkerke. Adriaan de Vries was volgens hem en voorzitter van Heemkundigekring Op de Beek Ad van Melis dé dorpsfiguur. ,,Hij had de bekendste snor van de Beek. Echt iedereen kende ‘m. Het was ook zo’n enorm aardige vent. Hij hield van een borreltje en moest echt naar huis gestuurd worden. Maar hij deed ook veel. Ging met een collectebus rond, zette zich altijd in voor het goede doel.”

Of Piet de Nijs, die de tekst schreef voor het Beekse volkslied. En Bikse Praot, waarin hij het Beekse dialect vereeuwigde. ,,Hij schreef veel muziek. Voor carnaval. Hij maakte ook het afscheidslied, toen Prinsenbeek zijn zelfstandigheid verloor.”

Van Melis kijkt even peinzend naar het portret van De Nijs. ,,Zo’n leuke vent, zulke mensen moeten helemaal niet dood gaan.” Of Theo Gelens. ,,Een helper, hij stond altijd klaar. Hij zat jaren bij de vrijwillige brandweer. Was dertig jaar lang opperplisie bij de BAK; het was een man die als je ‘m ontmoette nooit meer vergat. Prinsenbeek had zóveel aan hem, omdat hij zich nooit tegen liet houden.”

Nagelkerke en Van Melis noemen nog historicus Herman Dirven, Theo Schipper, wethouder Rien van der Westen, Paula Kavelaars. Maar ook de nog springlevende Kees Oomen. ,,Die is nu eind 50 en was dus eind 30 in het boek. Hij deed al van jongs af aan van alles. Was de man van de Katholieke Plattelands Jongeren, de Avondvierdaagse, Winterwonderbeek, Prins Carnaval. Hij vangt met carnaval de jeugd op en dat is een flink karwei hoor. Maar ze luisteren naar ‘m, het is ook zo’n geweldige vent en iedereen kent ‘m.”

Ja, een dergelijk fotoboek is nu nog te maken, denken de twee. Er is anno 2019 een generatie van zeker vijftig kartrekkers te bedenken die Prinsenbeek mede springlevend houden, de initiatieven staan verre van stil. De expositie ‘Bekende Bekenaren van weleer in beeld’ is zondagmiddag 3 februari gratis te bezoeken in museum De Rijf aan de Brielsedreef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »