OOSTERHOUT – Als de charismatische Prins Mienus XIV luidkeels Hans van Leeuwen het podium oproept, klinkt er bewonderend gejuich vanaf het volgelopen Hatsekideeplein. De afsluiting van de officiële opening van het Carnavalsseizoen is een bijzondere. Van Leeuwen heeft al het denkbare Kaaiendonkse eremetaal al eens opgespeld en opgehangen gekregen. Speciaal voor hem is een nieuwe, unieke onderscheiding in het leven geroepen: Van Leeuwen is nu Ridder in de Orde van Mienussen. Zijn ontroerde, maar bovenal trotse ogen spreken boekdelen.
Want het Oosterhoutse carnaval is gelaagd. Gaat dieper dan vier dagen bier en leut, maar speelt min of meer het gehele jaar een pertinente rol. Of, zoals Peter van Gils aangeeft: het Kaaiendonk herbergt het meest bijzondere carnaval dat denkbaar is. ,,Maar dat zeggen ze volgens mij overal wel hè?”, grijnst hij. Van Gils ontwierp het insigne van dit jaar, zoals hij dat wel vaker doet. Het motto van 2020 luidt ‘Ne mooie lach doet glimme’; het gipsen insigne van 12 bij 12 bij 4 herbergt een spiegeltje. ,,Het is een vrolijk narrenstokje, maar wel met een diepere gedachte. Straks willen we dat iedereen vier dagen lacht. Het spiegeltje is bedoeld voor hen die dat vergeten, of misschien wel voor jezelf”, legt hij uit. Expres koos hij ervoor niet de traditionele Kaaiendonkse kleuren rood en groen te gebruiken. ,,Het is altijd goed om tradities los te laten. Of juist iets compleet anders te doen. Mensen vroegen het net al aan me; sommigen zijn het daar niet mee eens, anderen juichen het doe. Dat is een leuke discussie. Door soms wat te veranderen kun je doorgaan naar volgende generaties.”
Er was meer nieuws te melden door de Prins. Een nieuwe voorzitter voor carnavalsvereniging De Smulnarren, bijvoorbeeld, Ernst-Jan van Langh. Hij volgt Jack Erlings op, die ad-interim was. En de nieuwe Heer Adjudant, Christian Goijaarts, die Thijs Kievits opvolgt. ,,Een hele bijzondere, belangrijke taak. Je wordt ervoor gevraagd: ik ben zes jaar al adjudant geweest in Kieteldonk, de Haagse Beemden in Breda. Zo kwam ik eigenlijk in contact en toen ik verhuisde naar Oosterhout ging het balletje rollen.”
Het doorlopende programma tijdens Elluf Elluf wordt steeds serieuzer aangepakt door stichting Elluf Elluf in samenwerking met De Smulnarren. Een opening vanaf het bordes van café De Schout aan de Markt, voor de gelegenheid omgedoopt tot het Hatsekideeplein. Het kinderprogramma bij en in kookwinkel Nuttig&n en daar, op de hoek, de verkoop van het insigne bij café Oud Brabant. In de vooravond liepen zo’n honderd kinderen mee met de lichtjesparade. ’s Avonds werd het nieuwe carnavalslied ‘Jouw lach doet me glimme’ gepresenteerd en werd afgesloten met het Meejkwèkfestijn, waar Kaal Kabaal het nogmaals volgestroomde Hatsekideeplein massaal liet meezingen, met wat hulp van uitgedeelde tekstboekjes.