‘Pompoen gaf kleur aan de zomer’

‘Pompoen gaf kleur aan de zomer’

TETERINGEN – De groei ervan was letterlijk waarneembaar, soms binnen 24 uur wel vijf centimeter erbij. En hoe groter hij werd, hoe groter het plezier erom die de bewoners ervoeren. De pompoen van tuinman Peter de Leeuw in de moestuin van Park Zuiderhout, tussen Teteringen en Oosterhout in, werd uiteindelijk liefst 292 kilo zwaar. Tot groot enthousiasme van diverse bewoners, die de pompoen dagelijks in de gaten hielden.

Sinds dit jaar worden er in de tuin van Park Zuiderhout ook groenten gekweekt. ,,De zon staat er perfect op en omdat de moestuin tussen de gebouwen ligt wordt het hier ook voldoende warm; perfecte omstandigheden voor een reuzenpompoen”, legt De Leeuw uit. De opzet: laten zien wat één klein zaadje kan doen. ,,De pompoen is erg gevoelig voor kou. Het is een kwestie van aandacht, voldoende zon en water, van voldoende koemestkorrels.” Hij legde een drainagesysteem aan om dat water te waarborgen. ,,Het moet uiterst secuur, er komt veel bij kijken. Het kán ook beter, de koemestkorrels zijn wellicht onvoldoende geweest.”

Park Zuiderhout schreef een prijsvraag uit: ruim honderd bewoners probeerden het goede gewicht te raden.  De heer en mevrouw Van Gils zaten daar met 290 kilo het dichtste bij en wonnen een dinerbon in het restaurant. De Leeuw zelf was verrast over dat gewicht. ,,Ik dacht iets van 250 kilo. We hebben een weegschaal met een maximum van 300 kilo aan een balkon gehangen bij het meten. Dat was dus nog kantje boord.” Bij de weging kwamen zo’n  25 bewoners polshoogte nemen, ter illustratie dat de groei van de pompoen deze zomer geleefd heeft bij Park Zuiderhout. Bewoner Frank Kleef stuurde direct een foto van de pompoen naar zijn zoon, woonachtig in Canada. ,,Hij stuurde me vervolgens een foto terug van een pompoen bij hem uit de buurt van 378 kilo. Zo heb je altijd baas boven baas”, grijnst hij.

,,Het bezorgde mij dagelijkse verwondering”, legt mevrouw Boumeester uit. Zij viert vandaag haar 88e verjaardag. Wijlen haar man was jarenlang groenteboer in Teteringen. ,,Wij verkochten geen pompoenen, maar komkommers. Maar je zou kunnen zeggen dat het me daardoor wel echt meer gedaan heeft.” Zij loopt dagelijks haar ronde. Langs de Mariakapel voor een moment van bezinning, via de pompoen, terug naar huis. ,,Ik vond het echt prachtig. Ik heb niet veel nodig voor verwondering; die pompoen gaf echt kleur aan deze zomer.” Dat ondervond ook mevrouw Houtepen. ,,Ik heb iedere dag een kijkje genomen. We hebben er hier met bijzonder veel genoegen naar gekeken.” Tuinman De Leeuw gaat volgend jaar wederom een pompoen kweken. Deze moet uiteraard zwaarder worden dan het exemplaar van dit jaar. Het wereldrecord staat overigens op 1190 kilo, ruim vier keer zo groot als het gevaarte op Park Zuiderhout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »